ECHTE ZZP’ER – Arnaud van der Veere
Interview Arnaud van der Veere
Wereldwijd docent, schrijver, eigenaar bokswinkel, sportschool
Zzp’er sinds 2011
Waarom ben je zzp’er geworden?
In 1984 ben ik zelfstandig ondernemer geworden (met personeel) en heb een aantal grotere bedrijven gehad, ook in het buitenland zoals bijvoorbeeld in China en Thailand. Mijn passie is de sport waarin ik al mijn hele leven werk. Daarnaast hebben we jarenlang als intermediair gewerkt voor bijvoorbeeld visa en legalisaties, maar ook interculturele vestigingsbegeleiding. Na mijn carrière als profvechter heb ik 10 jaar instructies gegeven aan o.a. politie en het leger. Nadat mijn zakenpartner en goede vriend in 2011 overleed (na 15 jaar samenwerken) heb ik besloten om alleen verder te gaan en geen personeel meer te nemen. Het wordt in Nederland ook steeds moeilijker om goed personeel te vinden.
Hoe kom je aan je klanten?
Door al de jaren heen, heb ik een enorm netwerk opgebouwd. Het is belangrijk dat je de volgende vier punten aanhoudt. 1) Zorg dat je vakman bent. Vakmanschap is een vorm van gratis reclame. 2) Blijf bij je vak en word er zo goed mogelijk in. 3) Probeer jezelf niet altijd te verkopen en vaak brengt iets weggeven meer op. 4) Alles is persoonlijk. Er zijn mensen die jou mogen en mensen die jou niet mogen. Pas jezelf aan de klant aan, er is niet zoiets als een ideale klant.
Wat als je te veel opdrachten hebt? En te weinig?
Momenteel is het rustig en besteed ik mijn tijd aan promotie en schrijven. Je moet blijven ondernemen, dat is de enige manier van (over)leven.
Als ik het druk heb dan werk ik stug door, maar er moet altijd structuur in de werkzaamheden aangebracht worden anders verlies je het overzicht. Wanneer dit niet het geval is lijkt het alsof je druk bent, maar komt er niets uit je handen.
Waar zitten jouw klanten?
Met mijn winkel en sportscholen richt ik me op de Nederlandse markt. Mijn boeken publiceer ik niet meer in Nederland, maar wereldwijd, ook lesgeven doe ik voornamelijk in het buitenland.
Wat is jouw beste investering?
Mijn internationale netwerk is mijn sterkste kant. Je kunt in Azië geen land opnoemen, waar ik geen mensen heb zitten. Ik ben mijn netwerk nog steeds elke dag aan het opbouwen. Hoe ik dat doe? Je moet doelbewust in het leggen van contacten zijn. Het heeft een commerciële insteek, uiteindelijk wil je dat deze contacten optreden als jouw ambassadeur.
Wat is jouw slechtste investering?
De sportschool loopt niet goed. Ik probeerde een oud ideaal even nieuw leven in te blazen maar door tijdgebrek en mogelijkheden is dit niet gelukt. Nu staat alles in de verkoop.
Hoe blijf je op de hoogte van je vak?
Veel lezen, internet volgen en het bezoeken van beurzen. Daarnaast blijf ik altijd cursussen volgen. Buitenlandse journalistiek was mijn laatste cursus, ik kies nu voor een korte cursus van een beperkt aantal bijeenkomsten. Je moet het zien als een vorm van training. De cursus moet kort zijn, inhoudelijk bij je interesses passen, en betaalbaar. Ook de aanbieder is voor mij van belang. Er komen zoveel onzin figuren op de markt, je moet echt selectief zijn.
Wat doe je over 5 jaar?
Dat zie ik over 5 jaar wel. Ik plan niet ver vooruit, want je kan niet voorspellen hoe alles het loopt.
Wanneer stop je met werken?
Als ik dood ben. Wat moet je anders doen? Ik doe wat ik leuk vind, dat doe ik mijn hele leven al. Als ik het niet meer leuk vind, stop ik ermee. Waarom werken de meeste mensen zich te pletter, om na hun 67e te bereiken wat ze eigenlijk nu al hebben ?Ik heb niets geregeld. Een van mijn beste vriendinnen in Taiwan had haar aanzienlijke vermogen geïnvesteerd voor haar pensioen zoals bijna iedereen daar. Toen kwam er een beurscrash en is ze meer dan 80% van haar vermogen kwijt geraakt. Je investeert in je pensioen in de hoop rustig te kunnen genieten van je oude dag, maar ook dan wordt je gekort. Als je ervanuit gaat tot de dood te moeten blijven werken komt niets meer als een verrassing of teleurstelling.
Waar woon je?
Ik heb een huurhuis in Den Haag, waar ik nu ongeveer 3 jaar woon. Eerst had ik een koophuis in Delft. Ik woonde daar nog geen jaar toen zich problemen voordeden met de afvoer. Het kostenplaatje; 30.000 euro. Het huis was geleverd door de woningbouwvereniging. Aangezien er sprake was van achterstallig onderhoud, heb ik ze voor de keuze gesteld om of het koopcontract te ontbinden of de kosten voor de afvoer te betalen. Op beide verzoeken gingen ze niet in, waardoor ik genoodzaakt was om een rechtszaak aan te spannen, die ik won. Ze hebben toen zowel de koopsom met alle boetes moeten overnemen en de onderhoudskosten moeten betalen. Het huis kostte in die tijd 4,5 ton, en is later voor 2,5 ton weggegaan. Als ik het had gekocht, had ik nu in een megaschuld gezeten.
Hoe ziet jouw kantoor eruit?
Ik heb overal werkplekken: thuis, de winkel en op de sportschool, vandaar dat ik ook een laptop heb. Tegenwoordig werk je voor een groot deel in de cloud. Hiervoor hebben ik een eigen server laten inrichten.
Hoe ben je bereikbaar voor je klanten?
Ik ben bereikbaar via mijn mobiel en vaste lijn. Voor je credibility moet je een vaste lijn hebben.
Hoe is jouw werk-privé balans
Werk en privé loopt allemaal door elkaar. Mijn kinderen komen vaak langs en werken ook mee in het bedrijf.
Werk je samen?
Ik ben een voorstander van samenwerken en ik werk dan ook met veel mensen samen. Niet op formele wijze, want dat heeft juridische consequenties. Je kent elkaar, en je belt elkaar. Voor de inrichting van sportscholen heb ik een netwerk van specialisten, allemaal zzp’er. Ik bied het aan als een cluster. Degene die het werk aanneemt, krijgt van iedereen apart een factuur. Dat betekent simpelweg dat als de loodgieter klaar is, hij binnen 14 dagen betaald moet krijgen anders gaat de volgende niet aan de slag.
In deze tijd willen veel zzp’er zich verenigen om het hoofd boven water te houden. Eigenlijk zouden we terugmoeten naar de ouderwetse vormen van vroeger. Een paar honderd jaar geleden hadden we de gildes, die uitsluitende uit zzp’ers (huidige term) en opleidingsknechten bestonden. Een gilde is een soort business club en kan bescherming bieden waardoor je gemakkelijker onderling kan samenwerken zonder dat het juridische consequenties heeft. Ieder lid blijft gewoon zzp’er. Op deze wijze introduceer je geschiedenis, voor een betere toekomst.
There are 7.825 comments .