ECHTE ZZP’ER – Arnold van Ree

ECHTE ZZP’ER – Arnold van Ree

Arnold van der Ree
Eigenaar eenmanszaak Strategische Processen
Bestuurslid Stichting Noodopvang Haaglanden, portefeuille bouwzaken
Zzp’er sinds 1 jan 2003


Hoe ben je zzp’er geworden?

In mijn verleden heb ik te weinig dienstjaren gedraaid, waarbij pensioen werd opgebouwd. Je lette daar nooit zo op. Het werk was inspirerend en je dacht pensioen, ach dat zie ik later wel. Toen ik eenmaal de pensioenleeftijd had bereikt, had ik maar 27 dienstjaren. Als je dan stopt ga je een vrij lastige financiële toekomst tegemoet. Je auto verkopen? In een kleiner huis wonen? Maar je kunt ook zzp’er worden. Ik heb die keuze gemaakt. Ook omdat ik geen zin had om stil te gaan zitten. Dan ga je nadenken over wat voor bedrijf je wilt oprichten. Ik sta bekend als oplosser van problemen en ik ben in 2003 daarom gestart met mijn eenmanszaak Strategische Processen. Om aan klanten te komen heb ik dit breed verkondigd bij mijn laatste werkgever, de gemeente Leiden. Zo van: als jullie me nodig hebben dan hoor ik het wel, hier is mijn nummer en kaartje. Het duurde niet lang of de gemeente belde me voor een project, de fusie van muziekscholen in de regio. Later werd ik kwartiermaker Horecabeleid gevolgd door het grootste project, de liquidatie van het woonwagenschap in de Leidse regio. Dit heb ik tot tevredenheid van de colleges van de deelnemende gemeenten tot een goed einde gebracht. Daarna volgden andere opdrachten met name op het gebied van woonwagenzaken. Ook van de gemeente Leiderdorp kreeg ik opdrachten, o.a. leerlingenvervoer en de afwikkeling van bouwprojecten. Leiden en Leiderdorp zijn in totaal 8 jaar mijn opdrachtgevers geweest.

Verder ben ik in 2002 samen met wetenschappers van de TU Delft gestart met onderzoek naar de onderhoudsproblematiek van monumenten. In totaal hebben we hier 10 jaar aan gewerkt en afgelopen jaar oktober kwamen de rapportages aan de orde tijdens een symposium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het ziet er naar uit dat de nieuwe inzichten die zijn verkregen langzaam worden uitgerold in Nederland en tot betere bescherming van monumenten zullen leiden.

Sinds 2011 ben ik bestuurslid van de Stichting Noodopvang Haaglanden. De 11 gebouwen die als noodopvang dienen hadden achterstallig onderhoud. Ik begeleid de restauratie- en renovatiewerkzaamheden. Inmiddels zijn 2 Rijksmonumenten prachtig gerestaureerd en zijn we genomineerd voor de Haagse Monumentenprijs 2013.


Hoe kom je aan je klanten?

Alle dingen gebeuren meestal door toeval. Maar het belangrijkste is dat je onder de mensen blijft. Je moet in je netwerk mensen hebben die zeggen: ik ken wel iemand die dat probleem kan oplossen. Als je dat niet hebt, dan gebeurt er ook niks. Wanneer je als zzp’er na je pensioen wilt blijven doorwerken, moet je al voordat je met pensioen gaat een netwerk hebben opgebouwd. Praat met mensen en laat enthousiast weten dat je na je pensioen een eigen bedrijfje start.


Wat als je te veel opdrachten hebt? En te weinig?

Ik heb nooit acquisitie gedaan of een website gemaakt. Momenteel heb ik het behoorlijk druk en hoef er eigenlijk voorlopig niks meer bij. Maar als nieuwe opdrachten zich aandienen dan moet je die natuurlijk niet afwijzen, maar goed gaan inplannen. Kansen komen niet vanzelf terug.


Wat doe je deze zomer?

Ik ben een weekje naar Nice geweest, maar dat was deels ook voor zakelijke doeleinden. Verder ga ik niet met vakantie. We hebben een grote Sint Bernhard hond en we willen hem niet meer naar het pension brengen. Dus zolang we de hond hebben gaan we niet op vakantie. Bovendien zijn we beiden hard aan het werk en hebben we eigenlijk geen tijd om weg te gaan.


Samenwerken of alleen?

Ik ben nergens aangesloten, ook niet bij netwerkjes. Ik geniet van mijn vrijheid en wil geen personeel en zeker geen baas. Binnen de stichting werken we wel met zzp’ers uit de bouw. Ik vind het plezierig om met deze vakmensen te werken, want ze leveren prachtig werk af.


Hoe blijf je op de hoogte van je vak?

In de tijd dat ik procesbegeleider van het onderzoek naar de onderhoudsproblematiek van monumenten was, deed ik niet inhoudelijk mee, dat was het werk van de wetenschappers van de Faculteit, maar toch heb ik veel opgestoken en die kennis gebruik ik nu voor het werk bij de Stichting Noodopvang Haaglanden.

Door mijn werk bij de gemeente Leiden ben ik gepokt en gemazeld met het ambtelijke gebeuren, ik weet hoe het binnen de overheid werkt. Die ervaring komt goed van pas bij de projecten, waar ik aan werk.


Wat is je beste investering?

De beste investeringen zijn goede kantoorspullen. Computers, kopieerapparaat etc. Het feit dat je alles in huis hebt en dat je niet de deur uit hoeft. Ook vind ik het belangrijk, dat we een eigen goed ingerichte vergaderruimte en studio aan huis hebben.


Wanneer stop je met werken?

Ik stop niet. Ik ben nu 75 en ga door zolang ik vitaal en gezond blijf.


Waar woon je?

Sinds 1978 woon ik samen met mijn vrouw in een koopwoning op de Lange Beestenmarkt. In die jaren hebben we het pand beetje bij beetje gerestaureerd. We kijken uit op twee Haagse hofjes, waarvan het Hof van Wouw, gesticht in 1647, wordt beschouwd als het mooiste hofje van Den Haag.

Hoe ziet je kantoor eruit?

Ik heb een plek thuis en bij de stichting is ook genoeg ruimte om te werken of vergaderen. Maar ik ben ook veel aanwezig in onze gebouwen. Ik wil alles zelf zien, zodat ik kan rapporteren aan het bestuur welke werkzaamheden nodig zijn en dus gefinancierd moeten worden.


Hoe ben je bereikbaar?

Ik maak gebruik van ISDN. Hierbij heb ik de beschikking over twee gelijktijdig te gebruiken telefoonlijnen, een lijn voor de fax en een lijn voor een antwoordapparaat. Ik heb een ideaal abonnement bij de KPN. ISDN is normaal heel duur, maar vanwege een aanbieding van de KPN kan ik voor 50 euro per maand onbeperkt bellen naar vast en mobiel inclusief het ISDN abonnement zelf. Verder heb ik een mobiel, een heel eenvoudig dingetje. Meer heb ik niet nodig. Ik zou het niet willen inruilen voor een smartphone. Ik maak geen gebruik van social media.

Hoe is de werk-privé balans?

Het loopt allemaal door elkaar. Het is vaak wel in het weekend en de avonden doorwerken, maar je kan je tijd indelen zoals je wilt. Dan neem je overdag een keer vrij.

Welke knelpunten kwam je tegen in jouw zzp-schap?

Ik heb mij geërgerd toen ik zzp‘er werd dat er geen zelfstandigenaftrek was voor zzp’ers die 65+ zijn. Daar ben ik actie voor gaan voeren. Eerst ging ik langs stichtingen voor discriminatie van ouderen, maar daar kwam ik niet verder. Uiteindelijk heb ik protestbrieven geschreven naar de beleidsafdeling van het Ministerie van Financiën. Tot mijn verbazing kreeg ik een brief van de staatssecretaris waarin hij mij feliciteerde met het feit dat vanaf 2007 de zelfstandigenaftrek voor 65+ ondernemers werd ingevoerd, zij het voor 50%.

There are 8.417 comments .