ECHTE ZZP’ER – August Heij

ECHTE ZZP’ER – August Heij

August_Heij_-_KIZO__640x640_August Heij
Asterios bv
Interim manager en organisatieadviseur
Reserve-officier bij de krijgsmacht
ZZP’er sinds 2003

“Ik ben groot voorstander van kruisbestuiving. De ervaring en kennis van de ene plek naar de andere plek meenemen. Daarom ben ik actief in veel verschillende activiteiten. Hiermee houd ik mijn hoofd koel en blijf ik breed georiënteerd”.

Hoe ben je ondernemer geworden?

Ruim 10 jaar ben ik werkzaam als zzp’er, met een tussenpose van 3 jaar waarbij ik directeur in loondienst was. Het bedrijf waar ik een interim opdracht had gedaan, verzocht me als directeur te blijven.

Waarom ik voor mezelf begonnen ben, is omdat ik op gegeven moment het punt had bereikt dat ik alles gedaan had wat er te doen was. Ik was rijp voor een directiefunctie op basis van mijn werkervaring, maar had nog niet de leeftijd bereikt om zo’n functie te kunnen bemachtigen. Dus dacht ik, laat ik voor mezelf beginnen en dan de tijd overbruggen totdat ik wel de leeftijd heb om als directeur aan de slag te gaan en dan zie ik wel verder. Dit heeft er toe geleid dat ik zzp’er werd en nog steeds ben, met heel veel genoegen. Ik wil bijdragen op momenten dat het er toe doet voor een bedrijf. Wanneer er een probleem of uitdaging is waar ze zelf niet uitkomen, dan wil ik daarvoor mijn nek uitsteken. Zodra je hetzelfde werk in loondienst doet, wordt er ook van je verwacht dat je andere werkzaamheden oppakt.

Mijn ervaring als zelfstandige is dat zodra je daadwerkelijk wordt ingehuurd, er ook een concrete uitdaging ligt. Nadat de opdracht gerealiseerd is, zijn ze allemaal blij en daar word ik gelukkig van. Dit ervaar ik niet in loondienst. Het er toe doen, is voor mij vooral organisatieproblemen oplossen en op gebied van sociale innovatie zorgen dat het contact tussen directie en medewerkers op de vloer zodanig verbeterd wordt dat het potentieel van werknemers volledig wordt benut.
Mijn betrokkenheid bij defensie is ontstaan in 1984, toen ik werd opgeroepen voor dienstplicht. Nadat ik afzwaaide als reserve tweede luitenant, kwam regelmatig een belangstellingsregistratie voorbij met de vraag of je als reserve officier in dienst wilde blijven. Dan vulde ik ‘ja, ik wil’ in en zo blijf je er vanzelf in. Vandaag de dag zou je er echt voor moeten kiezen.

Hoe kom je aan je klanten?

Het begint bij veel koffie drinken en netwerken. Ik moet er echt op uit gaan, want de opdrachten waarvoor ik mijn specialisme inzet liggen niet open en bloot op straat. VERTROUWEN Je moet maar net een bedrijf treffen dat zich realiseert dat het een behoefte heeft én de ondersteuning nog kan betalen. Bovendien zijn er veel bedrijven die niet staan te springen om een buitenstaander een kijkje in hun keuken te laten nemen. Tegen die gedachtes moet ik opboksen. Bij veel organisaties kan (en moet) het beter, maar het aantal hiervan dat ook de weg zoekt naar externe hulp is gering. Sinds 2,5 jaar heb ik een samenwerkingsovereenkomst met de Vereniging FME-CWN (ondernemersorganisatie voor de technologische industrie). Zij kunnen mij inzetten op projecten die te maken hebben met operational excellence en lean manufacturing. Een deel van mijn opdrachten komt dus via de FME en een deel komt uit mijn eigen netwerk. Mijn klanten zitten voornamelijk in het oosten en westen.

Wat was jouw beste investering als zzp’er?

Alles wat ik doe is leerzaam en levert mij wat op. Als ik toch één ding moet kiezen, is mijn beste investering de cursus “Systeemdynamiek en Organisatie”, wat gaat over organisatie opstellingen en krachten die in de organisatie werkzaam zijn. Enerzijds heb ik vanuit mijn technische achtergrond een sterk analytisch vermogen opgebouwd. Anderzijds heb ik door twintig jaar in leidinggevende functies te hebben gewerkt, veel expertise opgedaan hoe je met mensen om moet gaan. Die analytische wereld en die gevoelswereld stonden doorgaans apart van elkaar. Dankzij de cursus kan ik die twee nu koppelen. Het kostte veelgeld (op een moment dat het er eigenlijk niet was), maar aan het eindresultaat beleef ik elke dag ontzettend veel plezier.

In mijn werk als reserve-officier ben ik verplicht om 2-3 weken per jaar te werken aan mijn inzetbaarheid: militaire basisvaardigheden en functietraining. Het afgelopen jaar heb ik de Middelbare Defensievorming gevolgd en afgerond. Een deel daarvan is de NAVO planningsprocedure waarin heel gestructureerd is aangegeven hoe je een operatie voorbereidt en een planning structuur maakt. Deze kennis kan ik ook in het burgerleven toepassen, dus dat is mooi meegenomen.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Mijn stip op de horizon is niet vast maar bevindt zich in de stroom. Ik zie wel welke mogelijkheden op mijn pad komen en hoe ik daar op dat moment mee om kan gaan. Ik hoop in ieder geval dat ik over 5 jaar nog gezond ben. Zolang ik mijn specialisme kan blijven inzetten bij bedrijven, ben ik een gelukkig man.

Wat als je langdurig ziek wordt?

Het gezin moet door, ook als ik niet meer kan werken. De beide jongens moeten de kans hebben een studie te kunnen volgen. Dus heb ik van begin af aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten.

Wanneer stop je met werken?

Als ik voor mijn 67e wil stoppen, moet ik het zelf betalen. Zolang mijn gezondheid het toelaat, werk ik minstens tot mijn 67e. Mijn vrouw is drie jaar jonger dan ik en drie jaar alleen thuis zitten, is ook geen leuk vooruitzicht. Bovendien ben ik zo levenslustig dat ik hoop ook op oudere leeftijd iets te kunnen betekenen voor bedrijven. Ik ben dan in ieder niet meer werkzaam als reserve-officier, want dat stopt na je 60e. Mijn bestuursfuncties bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserve Officieren, de kerkenraad en het Speciaal Basisonderwijs kan ik echter wel gewoon blijven doen.

Wat verdien je dan?

Ik heb alles keurig geregeld. De maximale pensioenruimte maak ik vol als zzp’er. In het verleden ben ik een aantal keer veranderd van baan, maar die pensioenbreuken heb ik gerepareerd. Mocht ik morgen omkomen, dan heeft mijn vrouw nergens omkijken naar. Ik vind dat je die verantwoordelijkheid moet nemen naar je gezin toe. Het is goed dat er ook voor zzp’ers regelingen tot stand komen. Niet in de zin dat wij gepampert moeten worden, want als zzp’er hoor je gewoon je eigen boontjes te doppen. Maar het faciliteren van goede verzekeringen en het geven van goede raad, daar heeft de zzp’er wel behoefte aan.

Hoe blijf je op de hoogte van jouw vak?

Ik ben me gaan specialiseren in organisatiediagnose, wat inhoudt dat je leert om zo snel en grondig mogelijk een organisatie door te lichten (vooral op operationeel vlak) vanaf het moment dat je binnen komt. Daar werk ik hard aan en investeer ik nu in middels cursussen. Juist, omdat hier mijn kracht ligt.

Maandelijks komen er stapels vakbladen binnen. Plus wat er nog eens digitaal te vinden is over het vak, geeft me genoeg leesstof om mijn kennis bij te houden.

Hoe ben je bereikbaar voor je opdrachtgevers?

Mijn mobieltje heb ik altijd op zak. Gezien de functies die ik heb binnen een organisatie, moet ik goed bereikbaar zijn. In sommige situatie kan ik niet opnemen, bijvoorbeeld als ik bij een opdrachtgever zit. Daarom bestaat er ook voicemail, dat ik terug kan bellen zodra het kan. Waar ik helemaal enthousiast over ben is whats app. Gemakkelijk in gebruik en je kunt snel schakelen met mensen. Op die manier heb ik er ook een opdracht aan overgehouden, door in het begin van het contact leggen met de opdrachtgever de app te gebruiken. Het nadeel van e-mail is dat het zich snel opstapelt, waardoor het uit het zicht verdwijnt. Een ongelezen app blijft bovenaan in de lijst staan.

Hoe ervaar jij jouw werkprivé balans?

Het werk bestaat uit een afwisseling van hollen en stilstaan. Als er veel werk is, dan werk ik ook in de avonden en weekenden. Heb ik minder verplichtingen, dan gebruik ik mijn tijd voor andere zaken. Dit soort beslissingen neem ik echter niet alleen. Toen ik net voor mezelf begon, heb ik ook met mijn vrouw overlegd en zij stond helemaal achter mijn keuzes. Zij beseft dus ook dat als ik het druk heb, ik soms in de avonden door moet werken. De zondag houd ik wel vrij. Naast mijn betaalde werkzaamheden, zet ik me ook vrijwillig in voor andere initiatieven. Ik ben secretaris van de kerkraad en ben bestuursvoorzitter op de basisschool van mijn zoon. Dit doe ik vol vanuit de overtuiging dat je niet alleen voor eigen centen moet werken, maar ook maatschappelijk actief moet zijn als zzp’er.

Werk je samen?

Behalve het netwerk, heb ik geen formele samenwerkingsverbanden met anderen. Als ik opdrachten tegenkom waarvan ik denk dat die interessant zijn voor iemand uit mijn eigen netwerk, dan speel ik die door. Het is goed om je eigen grenzen te bewaken, vol is écht VOL.

There are 8.430 comments .