ECHTE ZZP’ER – Lucienne van der Werf

ECHTE ZZP’ER – Lucienne van der Werf

Lucienne van der Werf
Mobiele goudsmid
Parttime zzp’er sinds 2007


“Ik zou graag full time Goudsmid willen zijn, maar het is een luxe vak en lastig om geheel je brood in te verdienen”

Hoe ben je ondernemer geworden? Was dit moeilijk of gemakkelijk?

Ik werk nu ongeveer 25 jaar als goudsmid en heb altijd in loondienst gewerkt bij verschillende goudsmeden. Het verdiende te weinig om van te leven, dus ben ik daarnaast pakketten gaan rijden op freelance basis. Na mijn verhuizing naar Maasbracht vond ik het een enorme uitdaging om te starten als zelfstandig ondernemer. Ik heb mijn huidige inschrijving omgezet naar goudsmeden. Ik zou het graag full time doen, maar het is een luxe vak en lastig om geheel je brood in te verdienen. Daarom werk ik ook nog bij de post. Enerzijds om een klein stukje vastigheid te hebben en anderzijds omdat ik de beweging en de buitenlucht miste.


Hoe kom je aan je klanten?

Ik ben begonnen door in het meest plaatselijke krantje te adverteren. Hier heb ik veel reacties op gekregen en een groot aantal klanten aan over gehouden. Paar jaar later heb ik via mijn boekhoudster een tip gekregen dat er een ledenevent met modeshow werd gehouden bij de voetbalvereniging MVV. Daar heb ik mijn spullen aan het publiek laten zien. Ook ben ik een samenwerking aangegaan met een bruidsmodehuis, waar ik mijn sieraden heb liggen. Verder sta ik regelmatig op kunstmarkten. De ene keer levert het klanten op en de andere keer wat minder. Het is voornamelijk mond tot mond reclame en via Facebook en LinkedIn. Mijn website gaat binnenkort op de schop, want die wordt te weinig bezocht en levert geen klanten op.


Hoe regel jij het als je teveel opdrachten hebt? En bij te weinig opdrachten?

Ik heb gemerkt dat de opdrachten vanzelf binnenstromen. Door mijn gezicht te laten zien op bijv. de kunstmarkt, zien klanten wat je maakt. Soms gaat de directe verkoop erg goed, maar je moet het vooral van de lange termijn hebben. Dat mensen je werk zien en erover gaan nadenken. De eerste 2 jaar heb ik veel geadverteerd. Dat doe ik nu niet meer, want het heeft weinig opgeleverd en is dus zonde van het geld.

Voor nu is het allemaal vrij goed te behappen. Mocht ik te veel opdrachten hebben dan kan ik het doorspelen naar mijn oude bazin. Dit is nog niet aan de orde geweest. In je netwerk zitten mensen met diverse specialismen die je zelf niet in huis kan halen, zoals edelstenen, slijperij en graveren. Zulke opdrachten speel je dan naar hun door.


Waar zitten jouw klanten?

Mijn klanten zitten tot zo’n 50 km rondom mijn werkplek, in o.a. Maastricht, Vaals, Venray, Nijmegen, Eindhoven. Daarnaast werk ik op franchisebasis bij een oud-werkgever in Landgraaf. Hier hebben we een keer een opdracht gekregen van een klant uit Singapore. Via de mail hebben we de opdracht besproken en het product is later naar Singapore opgestuurd. Hoewel de meeste klanten regionaal zitten, heb je af en toe ook uitspattingen.


Wat doe jij deze zomer?

Ik ga drie weken op vakantie naar Zuid-Frankrijk.


Werk jij samen? Is dat formeel of informeel? Wat levert jou dat op?

Samenwerken kan op verschillende manieren. Via LinkedIn heb ik collega’s waar je kennis en informatie uitwisselt. Het heeft geen zin om het nieuwe wiel uit te vinden, dus het is goed om in contact te zijn met anderen uit je vakgebied. Met mijn oude bazin heb ik een formeel samenwerkingsverband. Ik maak veel werk voor hen op franchisebasis.


Hoe blijf je op de hoogte van je vak?

Voornamelijk door veel informatie op internet te lezen. Ook via opleiding en andere kanalen doe je veel kennis op. Ik zou in de toekomst graag nog een cursus Edelsteenkunde willen volgen.


Wat is je beste investering? En slechtste
?

Mijn beste investering is mijn eigen atelier. Buiten graveerwerk om ben ik volledig onafhankelijk. Ik heb alle gereedschappen in huis om volledig mijn vak uit te kunnen oefenen.

De slechtste investering is advertenties. Ze smeren je van alles aan, en het kost onwijs veel geld. Een advertentie in het plaatselijke krantje is wel effectief geweest.


Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar zou ik een groter atelier willen hebben, om ook workshops te kunnen geven. Daar wil ik komend jaar al mee beginnen.


Wanneer stop je met werken?

Ik zal niet helemaal stoppen. Ik hoop dat ik binnen nu en 1,5 jaar een stuk van het werk kan afstoten om meer vrije ruimte te creëren zodat ik maar een paar dagen hoef te werken. Het kan ook zijn dat mijn beroep een uitstervend verhaal wordt, dat zal de tijd moeten uitwijzen.


Wat verdien je dan?

Ik heb pensioen vanuit mijn oude dienstverbanden. Als zzp’er heb ik verder niks geregeld.


Waar woon je?

Ik woon nu ongeveer 6 jaar samen met mijn partner in een koophuis in Maasbracht. Het huis is van mijn partner. Ik denk niet dat het met mijn huidige inkomen was gelukt om een hypotheek te krijgen.


Hoe ben jij bereikbaar voor je klanten?

Telefonisch, via internet en e-mail. Ik heb zowel een vaste lijn als een mobiele telefoon. Mijn mobiele telefoon gebruik ik meer voor zakelijke doeleinden. In principe ben ik altijd bereikbaar, want ik ben veel onderweg.


Hoe ziet jouw kantoor eruit?

Ik heb twee werkbanken in een hoekopstelling. Het verlengde van de kamer gebruik ik voor legplanken en mijn apparatuur. Ik wil vanuit huis blijven werken, maar zou wel meer ruimte willen creëren om mijn werk te kunnen uitbreiden.


Hoe ontvang jij je klanten?

Ik werk vier dagen buitenshuis, van half 12 tot een uur of 5. Eigenlijk kan je wel zeggen dat ik zwerm over straat. Soms word ik op straat aangesproken. Klanten komen ook wel eens bij mij thuis, maar in principe ga ik naar de mensen toe. Ik heet niet voor niets de mobiele goudsmid. Bij de klant bespreek ik wat er moet gebeuren. Ik neem het product mee naar huis en daar repareer ik het in mijn eigen atelier. Als het af is dan breng ik het netjes bij de klant terug. Dat is het stukje extra service waarmee ik me onderscheid als mobiele goudsmid. Voor de post loop ik 2 wijken waar ik een paar uur per dag mee bezig ben.

There are 8.287 comments .