ECHTE ZZP’ER – Marjolein Hins

ECHTE ZZP’ER – Marjolein Hins

Marjolein Hins
Strategisch verbinder vanuit Q-Search
Co-creator bij source2source, sociale innovatie groep
Belangenbehartiger bij Noloc
Strategisch verbinder bij IIIde kamer en maatschappelijke intervisie groep
ZZP’er sinds april 2000

Wat doe je precies?

Ik ben creator van Q-Search, een netwerkorganisatie die oplossingen creëert op het gebied van mens-, organisatie- en maatschappij ontwikkeling. Q-Search acteert als verbindende katalysator en levert zo een bijdrage aan de ontwikkeling, het innoverend vermogen en de verandercapaciteiten van mensen en organisaties. Als transformatiespecialist adviseer en begeleid ik bedrijven bij het omgaan met de veranderingen, die nu actief zijn, en hoe ze hierin kunnen meebewegen.
Daarnaast ben ik co-creater bij source2source, de sociale innovatie groep, bestaande uit gelijkgestemden van verschillende achtergronden en disciplines (verbinders, procesversnellers, ontwikkelaars, social implementators) die hun kwaliteiten hebben gebundeld om het hebben van gezamenlijk doelen meer te laten leven, tot succes te maken en erover te communiceren waarom dit in deze verandering van tijdperk nodig is.
Mijn expertise als strategisch verbinder, netwerker, communicatiespecialist gebruik ik ook in mijn werk bij de Noloc.
Verder draag ik graag mijn kennis en ervaring bij aan de expertisenetwerken IIIde kamer en maatschappelijke intervisie groep.


Waarom ben je zzp’er geworden?

Omdat ik er achter kwam dat mijn creativiteit in de gestructureerde bedrijfsomgevingen te weinig tot haar recht kon komen. En ik zag dat deze kennis en ervaring wel naar de markt en samenleving gebracht moet worden.


Hoe kom je aan je klanten?

Ik geloof in het warme netwerken; van mond tot mond. Door te laten zien wat ik kan, zien anderen hoe ik acteer en schakelen ze mij in voor mijn talent. Voor mijn werk ben ik vaak bij bijeenkomsten aanwezig en ontmoet ik veel nieuwe mensen. Mensen benaderen me vaak met dingen die voor mij interessant kunnen zijn, die ik zelf nog niet doorhad. Daar tegenover staat dat ik mijn contacten onderhoud door af en toe een berichtje te sturen of een nieuwsbrief met ontwikkelingen die ik ontdekt heb en graag met hen deel, omdat het aansluit bij mijn talent deze zichtbaar te maken.

Acquisitie doe ik niet aan. Ik ben hoe ik ben en dat vinden mensen leuk of niet. Door oprecht jezelf te zijn en je te verplaatsen in de ander en te kijken hoe ons belang daarop aan sluit, kan je komen tot een mooie samenwerking. Het gaat niet altijd om geld verdienen. Het is de energie die ik krijg door met elkaar mooie dingen te doen. Wat je ook ziet in mijn vakgebied is dat je het over veranderingen en trends hebt, waar de rest van de wereld geen zicht op heeft of nog niet mee bezig is. Dan is het een kwestie om het zo vorm te geven dat het inzichtelijk wordt en men daar wel aandacht aan geeft.


Wat als je te weinig opdrachten hebt?

Ik heb opdrachten genoeg. Inmiddels werk ik aan zeven projecten, waarvan een deel inkomen genereert en een deel in de toekomst misschien iets gaat opleveren. Ik creëer ook zelf projecten die nodig zijn. Nodig in de zin dat er maatschappelijke bewustwording komt dat we anders met veranderingen om moeten gaan. Een voorbeeld van zo’n project is IIIde kamer, een groep mensen die bezig zijn met social Enterprises en nieuwe ontwikkelingen. Doordat we elkaar goed kennen en veel delen met elkaar, groeien we als geheel. We schrijven ook over nieuwe ervaringen en inzichten, zodat anderen na een tijdje hier iets ook mee kunnen doen. Door je neer te zetten als ondernemer en je identiteit uit te dragen, trek je mensen aan die daarbij willen horen en met je willen samen werken. Je hebt niet heel veel klanten nodig om je boterham te verdienen. Sommige opdrachten kan ik ook doorgeven aan collega’s en daar loop ik altijd een stapje harder voor als ik ze signaleer.


Werk je samen?

Ik heb verschillende samenwerkingsvormen zowel formeel als informeel , onder andere als belangenbehartiger bij de Noloc en in een klankbordgroep bij ministerie. Over het algemeen blijkt hoe formeler je het regelt, hoe minder snel je samenwerkt. Grote opdrachtgevers willen het meestal wel officieel georganiseerd hebben. Ik ga er vooral praktisch mee om, zodat iedereen heeft wat die hebben wil. Waar het niet formeel hoeft laat ik het achterwege.

Al het samenwerken doe ik met mensen die ik leuk vind. Voor mij is samenwerken een manier om mezelf sterker te maken. Je krijgt een spiegel voor, waardoor je zelf beter wordt en je producten beter worden. Het geeft energie, maar het kan ook energie kosten. Daarom is het belangrijk dat ik volledig mijn talent kan benutten in de samenwerking. Dat ik kan verbinden en communiceren en bij nieuwe creaties de strategische verbinder kan zijn. Door zelf projecten te creëren en mensen te laten samenwerken, ontstaat er een chemische reactie, die nieuwe energie geeft.


Waar zitten jouw klanten?

Ik heb klanten door heel Nederland en daardoor ben ik regelmatig buiten de deur aan het werk, ook om nieuwe contacten te spreken en leren kennen. Als ik thuis werk, is dat voornamelijk om stukken uit te werken en mijn administratie op orde te brengen. Of artikelen en publicaties te schrijven.


Wat is jouw beste investering?

Dat ik mezelf de ruimte gaf om te doen wat ik moest doen om mezelf te ontwikkelen. Mijn ‘scholing’ bestaat uit een verzameling van alles waar ik mijn interessegebied mee kon voeden om mijn kennis en kunde naar een hoger niveau te tillen. Hoe? Door het lezen van vakbladen, naar bijeenkomsten gaan en het volgen van een tweejarige opleiding Helder Waarnemen. Maar ook praten met mensen om te horen wat hun bezig houdt en waar hun problemen zitten, zodat je de gaten ontdekt om in te vullen. Naast de investering in mijn eigen persoon, heb ik ook gezorgd voor goede faciliteiten zoals een fijn kantoor thuis, computer, professionele software en goede back-upfaciliteiten.


Wat is jouw slechtste investering?

In het begin van mijn ondernemerschap heb ik geïnvesteerd in een laptop, computer en systemen. Het installeren en plaatsten hiervan kostte me in die tijd 24.000 gulden. Uiteindelijk hebben we van de optie om buitenshuis te werken destijds te weinig gebruik gemaakt en was dit zonde van de investering. Ook heb ik geïnvesteerd in personeel, maar dat doe ik niet meer. Het is prettiger om te werken met mensen die zichzelf bezig houden en bedruipen, wat ik vind in de groepen waarmee ik samenwerk. Hierbij kan ik zelf bepalen met wie ik wil samenwerk en kan ik switchen waar dat nodig is en wanneer ik dat wil.


Als je opnieuw zou moeten beginnen. Wat zou je anders doen?

Met de wetenschap van nu, zou ik misschien sneller kunnen ontwikkelen, haha minder vaak het hoofd stoten aan ego’s en mensen die anders denken dan ik, ik blijf absoluut hetzelfde doen, dit hoort bij me.


Waar loop jij op dit moment tegen aan?

Het is jammer dat wij als zzp’ers niet vaker worden ingeschakeld om veranderingen te brengen in de economie en arbeidsmarkt. Het geld dat geïnvesteerd wordt in allerlei ontwikkelingen, komt niet bij de meest innovatieve ondernemers terecht. Daar zet ik mij ook voor in om hier verandering in te brengen.


Hoe blijf je op de hoogte van je vak?

Mijn vakgebied is van alle dag en zo nieuw dat degene met wie we samenwerken, vooruit lopen op de wetenschap en het literaire werk dat hierover geschreven is. Ik ben ook meer van ‘het zelf ervaren’ en de kennis die je hieruit haalt delen en verder uitwerken met anderen. Je hebt het pas geleerd, als je het zelf ervaren hebt.


Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar zijn er nog steeds heel veel nieuwe projecten die ik help initiëren en opzetten. Verder wil ik me meer gaan bezig houden met het adviseren en begeleiden van overheden over hoe zij burgers mee kunnen nemen in de wereldwijde veranderingen die zich momenteel voordoen. Het gaat verder dan alleen Nederland. We hebben dan een mooie brug met Afrika gebouwd, zodat ze daar meer zelfvoorzienend worden en geld in eigen land kunnen verdienen. En wij kunnen leren van de snelle ontwikkeling die de mensen daar in hun samenwerkingen en economie maken.


Wanneer stop je met werken?

Nooit, want voor mij voelt het niet als werk. Het is mijn passie en zolang ik leef zal ik me inspannen voor wat ik te brengen heb. De intensiteit die ik in mijn werk stop zal wel met de jaren afnemen, aangezien elke levensfase zijn eigen vorm en energieniveau heeft. Maar hier hangt geen leeftijd aan vast. Op je 65e met pensioen gaan is passé en is absoluut niet waar ik blij van zou worden.


Hoe heb je jouw pensioen geregeld?

Ik heb oude gelden vanuit mijn loondienst. Als zzp’er heb ik bewust niks geregeld. Ik zag de pensioenchaos van te voren al aankomen. Voordat ik hier geld in ga stoppen, moet dit eerst opgelost zijn. Pensioenregelingen gaan veranderen. Hier komen hele nieuwe vormen in, waarin we het op een andere wijze met elkaar gaan regelen, zoiets als de broodfondsen. Zodra dit wat verder vorm gaat krijgen, bekijk opnieuw de mogelijkheden.


Wat als je ziek wordt?

De eerste 9 jaar heb ik een AOV gehad, maar die heb ik laten stopzetten. Ik was verbijsterd toen ik erachter kwam dat mijn inkomsten lager was dan nodig, als me wat zou zijn overkomen ik nooit gekregen zou hebben waarvoor ik me verzekerd dacht te hebben. Uiteindelijk heeft de verzekeraar het contract ook teruggedraaid, want ze wisten dat het niet voldeed aan de verwachtingen.


Waar woon je?

Vanaf 2000 woon ik tussen de weilanden in Leerdam in een ’ieniemienie’ boerderij. Gekocht en verbouwd op het moment dat ik zelfstandig ondernemer werd. Gelukkig had ik iemand die de verbouwing op zich wilde nemen, zodat ik mijn tijd en energie in het opzetten van mijn eigen bedrijf kon steken.


Hoe ziet jouw kantoor eruit?

Thuis heb ik een aparte werkkamer. Ideaal voor als je werk hebt dat veel concentratie vergt. Ben je klaar met werken, dan trek je de deur achter je dicht en zit je meteen in de huiselijke sfeer.

Met de samenwerkingsgroepen huren we meestal een zaaltje op locatie, bijvoorbeeld bij Antropia in Driebergen of bij Seats2Meet. We zoeken fijne plekken om te werken. Binnen zijn alle faciliteiten aanwezig en als je het werk even wilt ontvluchten ga je naar buiten voor een wandelingetje in een prachtige bosrijke omgeving.

Daarnaast ben ik voor mijn werk vaak ter plekke op bijeenkomsten, congressen en seminars. De ene keer is dit op een leuke buitenlocatie, dan weer op kantoor bij een gemeente of geef ik een workshop op een universiteit.


Hoe ben je bereikbaar voor je klanten?

Telefonisch, zowel vast als mobiel. Als ik een bespreking heb, staat mijn telefoon uit. Ik heb een secretariaatbureau in de hand genomen die mijn oproepen dan aanneemt. Zij geven per sms door wie het was en of het spoed heeft. Verder natuurlijk per mail bereikbaar. Twitter doe ik niet heel actief, wel nuttig en to-the-point, en LinkedIn gebruik ik vooral om mezelf te laten zien en de diverse publicaties zichtbaar te maken voor iedereen en zo af en toe mijn kennis en ervaring te delen via groepen. Daarnaast werken de diverse netwerken waar ik bij ben aangesloten vaak via de LinkedIn groepen makkelijk samen.

Ik werk hard, gemiddeld 13,5 uur per dag gerekend bij 5 dagen, en vind ‘t het heel belangrijk om mijn rust te nemen en dingen te laten bezinken. Als iets spoed heeft ben ik 24/7 bereikbaar. Zo niet, dan kan het ook wachten tot morgen. Het is geen 9 tot 5 baan, daarentegen dien je wel zorgvuldig en respectvol met ieders tijd om te gaan.


Hoe is jouw werk-privé balans

Ik vind mijn werk leuk, dus men moet niet vreemd opkijken als ik dagen van 13,5 uur maak en dat ik ook in de weekenden met mijn onderneming bezig ben. De zaterdag probeer ik vrij te houden en op zondag richt ik me voornamelijk op leuke klussen, zoals het uitwerken van ideeën en creaties. Ik vind het geen probleem dat privé en zakelijk door elkaar heen loopt. Ik houd mezelf wel voor dat als ik met mijn vriend(inn)en op stap ben of bij familie, we het zo min mogelijk over werk hebben. Ik werk hard, maar ik gun mezelf ook de tijd om (adhoc) leuke dingen te doen.


Wat is een trend waar je enthousiast van wordt?

Dat steeds meer mensen voor zichzelf beginnen en hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Ik zie ook dat men gaat inzien dat we het met elkaar moeten doen, omdat we weten dat het anders niet goed komt. Echter, er is nog steeds een grote groep mensen en organisaties die hun kop in het zand steken en niet meebewegen met de veranderingen. Kortom, er valt nog genoeg werk te verrichten.

There are 8.326 comments .