ECHTE ZZP’ER – Meggie Jansen

ECHTE ZZP’ER – Meggie Jansen

Meggie Janssen
Cijfers en Glas
Zzp’er sinds 2010

Hoe ben je ondernemer geworden?

Mijn voormalige werkgever had een andere baan aangenomen en dat betekende voor mij ook het einde. Ik had op dat moment een leeftijd bereikt van bijna 50 jaar en zag er tegenop om me opnieuw te gaan verkopen op de arbeidsmarkt. Ik heb meer dan dertig jaar ervaring en om dan vol enthousiasme aan iedereen te vertellen wat ik doe, vond ik maar een gek idee. Ik ben in gesprek gegaan met mijn werkgever en vertelde hem over mijn idee om als ik en de huidige IB+ klanten van hem zou over kunnen nemen een eigen bedrijf te starten. De klanten kenden mij al en hij hoefde ze dan niet het slechte nieuws te brengen dat ze op zoek moesten gaan naar een andere boekhouder. Hij ging hiermee akkoord en zodoende ging ik aan de slag om mijn eigen bedrijf op te zetten.

Als eerste heb ik een raming gemaakt van de arbeidsuren en het tarief dat ik hiervoor kon vragen. Toen realiseerde ik me dat het aantal uren dat ik zou gaan werken, te weinig was om een hele week te vullen. Aangezien ik iemand ben die graag bezig is, moest ik er nog wat bij zoeken. In die tijd was ik al begonnen met glasbewerking. Vervolgens ben ik langs de Kamer van Koophandel gegaan om me in te schrijven. Daar stelden ze me de vraag hoe gaat je bedrijf heten. Dus besloot ik om hier mijn werk van te maken en zodoende ben ik in 2010 gestart als zzp’er met mijn bedrijf Cijfers en Glas. De combinatie van hand- en hoofdwerk geeft mij veel voldoening.

Bij de start moet je van alles regelen. Internet, belastingdienst, een boekhoudprogramma. Het verliep niet allemaal geruisloos, maar het is gelukt. Ik heb me inmiddels ook aangesloten bij de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) en ben inmiddels gecertificeerd lid. Als zelfstandig ondernemer kan je een hoop zelf doen en uitzoeken, maar af en toe heb je ook specifieke kennis nodig. Het is fijn om een klankbord te hebben.

Hoe gaat het nu?

Het is nog steeds crisis. Ik merk dat mensen steeds meer zelf hun administratie doen, zodat voor mij het belastinggedeelte overblijft, en sommige klanten zijn gestopt. Dus de omzet loopt wat terug. Het glaswerk verkoopt wel, maar het mag zeker meer worden. Inmiddels heb ik in mijn netwerk een groep mensen die met glas werken. Als ik een opdracht binnen krijg die ik niet helemaal zelf kan uitvoeren, pak ik deze toch aan en werk ik samen met anderen die het specialisme wel hebben . Ook concentreer ik me op andere materialen waarin ik glas kan verwerken, bijvoorbeeld meubels. Daarin werk ik samen met een timmervrouw. Op die manier probeer ik mezelf te ontwikkelen.

Hoe kom je aan je klanten?

Voor de boekhouding heb ik een bestaande klantenkring overgenomen. Om ook nieuwe klanten te krijgen, werkt mond-tot-mond reclame het beste. Het gaat om de vertrouwensband die je hebt met klanten en die krijg je niet door te adverteren. Als mensen tevreden zijn over je werk, dan vertellen ze het vanzelf door aan hun vrienden en collega’s. Ik heb gemerkt dat in het afgelopen jaar dat een groot aantal van mijn klanten die net waren gestart, weer in loondienst zijn gegaan. Juist de werkzaamheden voor startende ondernemers kost veel tijd en het is jammer dat die uren nu verloren zijn.

Verder ga ik regelmatig naar een Open Coffee club in Den Haag en ben ik aangesloten bij twee lokale business clubs. Ik wist helemaal niet wat er in mijn buurt zat aan kleine zelfstandigen. Via de Open Coffee en bijeenkomsten van de Business Clubs leer ik de buurt en de ondernemers die hier zitten beter kennen. Het is laagdrempelig en je doet nieuwe ideeën op. Voor de business clubs betaal ik jaarlijks contributie, daar krijg je veel inhoud en interessante sprekers voor terug. Door regelmatig je gezicht te laten zien bouw je tevens een gunfactor op. Ik blijf me profileren door te blijven vertellen wat ik doe. Via mijn webshop bied ik mijn glaswerk aan en heb sinds kort ook een zakelijke Facebookpagina waarop ik foto’s zet en mensen kunnen zien hoe het proces van glas maken precies verloopt. Via via had ik een adres in Gouda gekregen voor expositieruimte. Hier heb ik twee maanden mijn werk ge-exposeert en wie weet dat dit in de toekomst extra opdrachten oplevert.

Waar zitten jouw klanten?

Mijn doelgroep als boekhouder zijn ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Ik richt me veelal op Den Haag en omstreken, maar heb ook klanten in Amersfoort, Friesland en Amsterdam. In mijn vak is het geen probleem als je ver weg zit. De mensen sturen het op of komen 1x per kwartaal bij mij langs op kantoor. Zelf heb ik ook een auto, maar het liefst ga ik op de fiets naar klanten uit de buurt. Lijnen zijn korter en je kan gemakkelijk spontaan een bezoek brengen.

Mijn klanten voor het glas komen via de webwinkel, op markten waar ik aan deelneem en er komen soms opdrachten van mensen die ik ontmoet op de business clubs.

Hoe regel jij het als je teveel opdrachten hebt?

De kwartaalmaanden zijn het drukst met boekhouding en administratieve werkzaamheden. Dan moet alles op tijd geregeld zijn en werk ik door totdat het af is. Soms ga ik tussendoor een uurtje met het glas aan de slag, om mijn hoofd even leeg te maken. In principe gaat de boekhouding altijd voor het glas. In de andere maanden haal ik het prima met vier dagen per week werken. Wat me wel opvalt, is dat veel seminars en cursussen voor de administratieve kant juist in de drukke kwartaalmaanden plaatsvinden. Dat is jammer, want dat valt dan niet altijd te combineren met mijn werkzaamheden.

Hoe blijf je op de hoogte van je vakgebied?

Als gekwalificeerd lid van de NOAB ben ik verplicht mijn punten te halen door cursussen te volgen. Ook neem ik deel aan een vaktechnisch overleg met mede kantoorhouders van de NOAB, waarin je in een kleine kring de problemen kunt voorleggen die bij jouw klantenbestand spelen. Uit de ervaringen en kennis van de andere kantoorhouders kom je eerder tot een oplossing. Daarnaast lees ik vakliteratuur en ga ik naar de intermediair dagen van de belastingdienst. Ik hoef niet overal specialist in te zijn, maar ik verdiep me in meerdere disciplines zodat ik weet waar het over gaat als klanten hier vragen over hebben. In de belastingwetgeving zijn er continue nieuwe regels en wetsvoorstellen. Ik had me erg verkeken op de tijd die het kost om alles bij te houden, maar veel keus heb je niet want je moet je kennis up to date houden.

Voor het glaswerk ben ik nog op lessen volg ik ook cursussen zo blijf ik mezelf op dit vlak ook ontwikkelen. Doordat ik als zzp’er zelf de kennis vergaar, hoef ik niet meer naar een ander toe. Dat ik zelf de kennis in huis heb, geeft mij voldoening.

Wat is je beste investering geweest?

Dat ik de stap heb genomen om gewoon voor mezelf te beginnen. Vroeger bleef ik graag op de achtergrond, maar als je dat blijft doen dan kom je er niet. Het ondernemerschap heeft mij persoonlijk meer lef en zelfvertrouwen gegeven. Het heeft meer invloed op me gehad, dan ik van te voren had gedacht. Je draagt meer verantwoording naar je klanten toe, want als ik wegval wat zijn dan de consequenties voor je klanten? Als je zelf de kennis niet hebt, bij wie kan je dan terecht om samen te werken? Daar krijg je mee te maken als zzp’er. Mocht ik lang uit de running zijn, kan ik beroep doen op de NOAB die lopende zaken kunnen afhandelen. Als ik het hoekje omga dan houdt het uiteraard op, maar het is erg fijn dat ik in geval van ziekte of andere ongemakken je een back-up achter de hand heb. De aansluiting bij de NOAB is een goede investering geweest evenals dat ik niet vanuit huis werk maar een aparte werkplek heb.

Heb je ergens in geïnvesteerd wat minder goed heeft uitgepakt?

De verdiensten die ik uit mijn glaswerk haal, vallen nog een beetje tegen. Desondanks kan je ook niet zeggen dat het een veredelde hobby is, want daarvoor investeer ik er te veel in. Voor nu blijf ik hard mijn best doen om opdrachten binnen te halen.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Dan zit ik nog steeds hier als boekhouder en hoop ik meer werk uit het glas te halen. Mijn idee is dat als ik straks 80 ben, ik nog steeds met glas werk en niet meer met boekhouding. Om de eenvoudige reden dat hoe ouder je wordt, hoe meer moeite het kost om informatie binnen te krijgen en te verwerken. En aangezien de wetgeving nooit stil staat moet je blijven leren om je vak bij te houden. Met glas kan je lang doorgaan, indien je lichamelijk gezond blijft uiteraard.

Iemand gaf me als idee mee om relatiegeschenken van glas te maken. Aan de ene kant vind ik dat een leuk idee, maar echt seriewerk staat me weer tegen. Door andere technieken en materialen toe te passen, hoop ik in de toekomst meer opdrachten binnen te halen.

Wanneer stop je met werken?

Ik zal altijd iets blijven doen, al dan niet beroepsmatig. Ik werk al vanaf mijn 17e jaar. Ik ben gewoon niet het type om urenlang stil te zitten. Zelfs tijdens vakanties ga ik aan de slag.

Wat verdien je dan?

Ik heb heel lang in loondienst gewerkt en daar pensioen opgebouwd. Verder heb ik in het verleden een lijfrente afgesloten, met als doel om op mijn 57e te stoppen. Dat gaat niet meer lukken. Nu reken ik op 67e dat ik eventueel zou kunnen stoppen. Zoals het nu gaat, kan ik het tot mijn 80e volhouden maar je weet niet hoe het zich lichamelijk en geestelijk gaat ontwikkelen. Als het goed gaat, spek je als ondernemer je eigen bankrekening. De keerzijde is dat de klappen ook voor jouw rekening zijn en dan is het fijn als je iets geregeld hebt.

Hoe regel jij het als je langdurig ziek wordt?

Vanaf de start heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Toen ik nog in loondienst werkte, had ik veel last van mijn polsen. Ik was bang dat het ooit tot een operatie zou komen en met twee polsen in het verband kan je weinig doen. Met drie maanden eigen risico, zou ik het financieel aankunnen. Bovendien heb ik nog een partner met een inkomen, dus kon ik de keuze makkelijk maken. Om niet afhankelijk te worden van mijn partner heb ik besloten om mij hier voor te verzekeren. Voor zzp’ers komen er steeds meer regelingen, dat vind ik goed. Ik adviseer mijn klanten ook welke mogelijkheden er zijn voor AOV. Denk in plaats van een verzekering aan het Broodfonds. Ik verplicht ze tot niks, maar ik leg wel uit wat de consequenties voor ze zijn door niks te regelen.

Waar woon je?

Ik kom zelf uit het zuiden. Mijn man woonde in Den Haag en ik ben toen hierheen verhuist. Wij wonen nu 11 jaar in een koop portiekwoning in de Bomenbuurt, ongeveer 20 minuten fietsen van mijn kantoor. Het was al eigendom van mijn man, dus ik had geen omkijken naar de financiering. Het is een leuk huis, met als enige nadeel dat je 2 trappen op moet. Zolang we goed ter been zijn, blijven we hier wonen.

Hoe ziet jouw kantoor eruit?

Ruim een jaar werk ik nu op Zuid 57, een kantorencomplex in Den Haag gevestigd in het oude Stevin College. Ik volgde al lessen bij het Koorenhuis (het Haagse centrum voor cultuureducatie) op deze locatie, toen ik hoorde dat deze plek gerenoveerd zou worden. Ik huurde eerst een werkplek in een kantoor in de Schilderswijk, maar dat werd opgeheven. Toen ben ik gaan kijken of ik me hier kon huisvesten. Eigenlijk waren de kantoren alleen bedoeld voor creatieve bedrijven. Gezien ik ook met glas werk, kreeg ik goedkeuring. Ik heb het kleinste kantoortje, maar ik heb alles wat ik hier nodig heb. Aan een flexplek heb ik niks, want ik heb vaste opbergruimte nodig voor mijn dossiers en papieren. Thuis heb ik daar ook geen ruimte voor.

Voor het glaswerk gebruik ik de ruimtes van het Koorenhuis en van Warm en Koud Glas, Sieraden, Tiffany en Fusing Jewelry. Het voordeel van Zuid 57 is dat je er altijd terecht kunt. Ik heb mijn eigen sleutels en kan ieder moment naar kantoor om spullen te pakken of te gaan werken.

Hoe ben je bereikbaar voor je klanten?

Ik heb een vaste lijn op kantoor en ben mobiel bereikbaar. Naar mijn mobiel wordt het meest gebeld, dit nummer heb ik vanaf de start van mijn bedrijf, mijn vaste nummer heb ik pas sinds ik hier zit. Overdag wordt het meest gebeld. Als ’s avonds een klant belt, dan zal het waarschijnlijk dringend zijn. Daar doe ik niet moeilijk over. Onderweg op de fiets of in de auto, zit mijn mobiel in de tas en neem ik niet op. Dat is veiliger en ik bel dan later terug. Mijn mail houd ik goed bij, ook in de vakanties.

Hoe ervaar jij jouw werk-privé balans?

In de weekenden werk ik bijna niet en als ik werk is het met het glas. Voordeel van zzp’er zijn is dat ik mijn tijd zelf kan indelen. Je leert ook beter plannen. Ik heb nog nooit zoveel vakantie gehad, maar ik heb het ook nog nooit zo druk gehad. Vroeger ging ik waar mijn baas me wou hebben. Nu ga ik waar het werk is en dat is een groot voordeel. Ik gebruik mijn tijd anders en ik kan makkelijker afspraken maken. Die vrijheid is heel fijn.

Over het algemeen denk ik dat zzp’ers harder werken, juist omdat ze het voor zichzelf doen. Er is meer drive en dat geeft meer energie om langer door te kunnen gaan. De druk is er ook van af. Als ik ’s morgens om 8 uur wegrijd, hoef ik me niet te haasten om op tijd aanwezig te zijn. Heb ik tussendoor even geen zin meer, dan kan ik naar beneden gaan om in het atelier te werken. Die afwisseling is leuk en geeft me een goed gevoel. Mijn werktijden zijn niet veranderd nu ik zzp’er ben. Ik houd dezelfde kantoortijden (8.30 – 17.00 uur) aan als toen in loondienst. Kom ik in een positie dat ik er financieel teveel op achteruit ga, dan zou ik terug in loondienst gaan want ik wil niet financieel afhankelijk worden. Is dit niet het geval, dan blijf ik absoluut zzp’er.

Wat betekent internet voor je?

Offline kan ik veel doen, maar om het geheel af te ronden heb ik internet nodig. Alles gaat online tegenwoordig: bankieren, het versturen van belastingaangiftes. Bovendien heb je internet nodig om informatie op te zoeken en voor je mail, dus nee ik kan voor mijn werk niet zonder internet.

Werk je samen en hoe heb je dat georganiseerd?

Nu in Zuid 57 zit ik erg goed wat glas betreft. Bij Martine Knoppert in samenwerking met het Koorenhuis volg ik hier de glascursus. Ook Warm en Koud Glas, Sieraden, Tiffany en Fusing Jewelry is in Zuid 57 gevestigd. Zij zijn klant bij mij voor de administratie en ik klant van hen. Ik betaal een bedrag voor de tijd dat ik daar gebruik maak van een werkplek en reken mijn uren voor het administratieve werk dat ik voor hun verricht. Wat het glas betreft bijten we elkaar niet er is geen concurrentie maar een leuke wisselwerking. Zij werken al jaren met glas en ik kan putten uit hun ervaringen.

Voor de cijfers heb ik als grootste kracht achter mij de NOAB. Verder heb ik zelf een netwerk opgebouwd van fiscalisten, pensioenspecialisten, loonadministrateurs en collega boekhouders. Deze samenwerkingsverbanden zijn niet op basis van contracten, maar het wordt wel netjes berekend aan elkaar. Dat vind ik niet meer dan normaal.

There are 8.267 comments .