ECHTE ZZP’ER – Mireille Woud

ECHTE ZZP’ER – Mireille Woud

Interview Mireille Woud
Beleidsonderzoekster
Parttime zzp’er sinds 2005

Wat doe je precies?
Mijn specialisme is beleidsonderzoek en rekenkameronderzoek (zie voor een toelichting mijn website). In het begin heb ik een aantal projecten gedaan bij diverse rekenkamers. Daarna ging ik me meer bezig houden met beleidsonderzoek voornamelijk voor gemeenten. Ik voer vaak de onderzoeken zelf uit, waarbij deskresearch, interviews, procesanalyses en analyse van statistische gegevens aan de orde kunnen komen. Daarnaast doe ik ook aan advisering bij en begeleiding van onderzoekstrajecten.


Waarom ben je zzp’er geworden?
Ik begon in 2005 als freelancer en werkte op uurbasis voor de rekenkamercommissie van Gouda. Daar heb ik 1,5 jaar gewerkt en toen werd mij een dienstverband aangeboden. Dit aanbod heb ik afgeslagen, want het beviel me goed om ‘vrij’ te zijn en voor meerdere opdrachtgevers te kunnen werken. Ik hou van afwisseling en ik wil niet afhankelijk zijn van een werkgever. Het is prettig om van diverse organisaties te kunnen proeven en zelf mijn eigen tijd in te delen.


Hoe kom je aan je klanten?
Voornamelijk via via. Nadat ik Gouda vaarwel had gezegd, kwam ik via een collega- onderzoeker bij een onderzoeksbureau terecht. Dit bureau had een tijdelijk capaciteitstekort en ik kon meteen aan de slag. Vervolgens ging ik met zwangerschapsverlof. Na deze periode heb ik me ingeschreven bij Tempo Team Professionals. Ze wisten niet goed wat ze met me aan moesten, want ‘onderzoek’ kwam niet terug in hun aanbod. Gelukkig werd ik wel ingeschreven, want bij toeval kreeg Tempo Team van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de vraag of ze een onderzoeker in hun bestand hadden. Dit onderzoeksproject werd mij gegund. Na de Veiligheidsregio kwam ik bij de gemeente Haarlem terecht. Ook daar kwam ik ‘binnen’ via een bestaand contact bij een onderzoeksbureau waar ik eerder gesolliciteerd had. Om aan nieuwe opdrachten te komen bezocht ik soms congressen. Tijdens een bezoek aan een congres van de Vereniging voor Statistiek en Onderzoek kwam ik een oud-bekende tegen van de gemeente Alphen a/d Rijn en zo ging ik van Haarlem naar Alphen. Hier heb ik ruim 1,5 jaar gezeten. Verder heb ik nog aantal malen bij de gemeente Haarlem interim werk gedaan. Ook heb ik een grootschalig enquêteonderzoek uitgevoerd voor een wijkraad. het afgelopen half jaar heb ik een sabbatical genomen, om meer tijd aan mijn gezin te kunnen besteden en te bedenken hoe ik mijn bedrijf verder wil inrichten.


Wat als je te veel opdrachten hebt?

In mijn vak is het lastig om meerdere opdrachten met elkaar te combineren. Het gaat vaak om langer lopende projecten die al mijn aandacht verdienen. Als ik dan een aanbieding krijg van een ander bureau of organisatie, dan moet ik dat toch afzeggen. Dit is lastig, zeker als het een bestaande opdrachtgever betreft.


En bij te weinig?

Het liep heel goed tot mijn tweede zwangerschapsverlof eind 2009. Daarna zat ik een paar maanden zonder opdracht, maar dat kwam goed uit omdat ik door ziekte in de familie geen tijd had om te werken. Ik heb wel wat aan acquisitie gedaan. Vanaf zomer 2010 kreeg ik weer regelmatig opdrachten en in 2012 was ik bijna het hele jaar aan het werk. Vroeger stuurde ik om te acquireren brieven naar organisaties, maar dat bleek niet te werken. Het is vooral via-via dat je aan je opdrachten komt.


Waar zitten jouw opdrachtgevers?

Voornamelijk in Noord-Holland en Zuid-Holland. Ik heb opdrachten gehad in onder meer Haarlem, Alphen a/d Rijn, Hoofddorp en Gouda.


Wat is jouw beste investering?

Het hebben van een website en visitekaartjes straalt professionaliteit uit en dan word je toch serieuzer genomen. Daarnaast heb ik veel profijt van het investeren in mensen. Dus blijven informeren hoe het gaat, of ik nog ergens mee kan helpen. Geïnteresseerd blijven en meedenken, want een oplossing voor de ene klant kan ook interessant zijn voor een ander. Zo ga ik nog regelmatig langs bij de onderzoeksafdeling van de gemeente Haarlem waar ik veel opdrachten voor heb gedaan. En zorg dat je niet voor ieder uurtje een factuur stuurt.


En een slechte investering?

In bepaalde klanten heb ik achteraf gezien te veel tijd gestoken, zonder dat het iets heeft opgeleverd. Een keer had ik samen met twee andere bureaus een aanbesteding lopen. Gezien de concurrentie wist ik dat we een minieme kans hadden om te winnen en toch besteed je er veel tijd aan om ook bij de bureaus een goede indruk achter te laten. Uiteindelijk hebben we het niet gehaald en zijn er voor mij geen opdrachten uitgerold. Maar ja, ook als je zelf onderneemt, betaalt niet iedere acquisitiepoging zich uit. Daar moet je je van bewust zijn.


Hoe blijf je op de hoogte van je vak?

Dat doe ik nu voornamelijk via berichten en publicaties op internet. Tijdens mijn sabbitical heb ik besloten dat ik vaker naar congressen wil gaan en cursussen wil gaan volgen. Zo ga ik een cursus projectmanagement doen zodat ik breder inzetbaar word.


Wanneer stop je met werken?

Op het moment dat ik geen zin meer heb. Zolang ik het leuk vind, zie ik geen reden om te stoppen. Mijn vader doet ook nog klussen terwijl hij inmiddels de 70 is gepasseerd. Om ook op ‘pensioenleeftijd’ nog inkomsten te hebben stort ik maandelijks een bedrag in een verzekering.


Wat als je ziek wordt?

In het verleden heb ik geïnformeerd naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het is echter behoorlijk duur en er zijn veel regels aan verbonden. Aangezien ik wisselende inkomsten heb, heb ik voorlopig besloten geen AOV af te sluiten. Als ik ziek word, is er altijd nog het inkomen van mijn partner.


Waar woon je?

Wij wonen in Hoofddorp. De Haarlemmermeerpolder kent veel contrasten, dat vind ik leuk wonen en werken. Ook is het een mooie uitvalsbasis om naar mijn opdrachtgevers te gaan.


Hoe ziet jouw kantoor eruit?

Meestal zit ik bij de klant, dit heeft ook mijn voorkeur, want face-to-face contact is bij onderzoeksprojecten prettig. Daarnaast scheelt het in kosten, welke ik laag wil houden. Thuis werken is handig als je bijvoorbeeld een halve dag werkt of als je opdrachtgever ver weg zit. Maar thuiswerken kan ook eenzaam zijn. Als ik nu een opdracht krijg waar ik niet bij de opdrachtgever kan werken, dan besluit ik om een werkplek in een business center te nemen. Dit kost me iets meer, maar dan heb je aanspraak van andere ondernemers en kan je de thuissituatie loslaten.


Hoe ben je bereikbaar voor je klanten?

Ik ben bereikbaar op mijn mobiele telefoon en via mijn postbus en e-mail. Mijn mail bekijk ik dagelijks. De vaste lijn gebruik ik alleen privé en niet voor zakelijke doeleinden.


Hoe is jouw werk-privébalans?

Ik ben parttime zzp’er en werk 3 dagen in de week daadwerkelijk aan projecten. Voor de administratie ben ik ongeveer een dag per maand kwijt, de tijdsinvestering in acquisitie wisselt sterk. De overige dagen dat ik thuis ben, besteed ik niet aan mijn bedrijf. Mocht ik een deadline hebben, dan kan het voorkomen dat ik extra uren moet inplannen en ben ik soms ook ’s avonds aan het werk. Overdag extra werken betekent dat ik opvang voor mijn kinderen moet regelen.


Werk je samen?

Ik werk nog niet samen met andere zzp’ers. Wel heb ik aansluiting gezocht bij een onderzoeksbureau, om zo de kans op opdrachten te vergroten. Bij de gemeenten Haarlem en Alphen a/d Rijn zat ik intern op een afdeling en dan werk je vaak wel samen met de ‘vaste’ medewerkers.


Wat doe je over 5 jaar?

Over 5 jaar heb ik meer tijd in de ontwikkeling van mijn bedrijf geïnvesteerd en ben ik breder georiënteerd dan nu. Ik wil dan een meer gevarieerde klantenkring hebben. Verder ben ik in 2018 gespecialiseerd op meerdere terreinen en houd ik me meer bezig met landelijke vraagstukken. Ik hoop bijna continu opdrachten te hebben en een aantal publicaties in tijdschriften op mijn naam te hebben. Kortom, persoonlijke groei in de vorm van meerdere specialismen en een verbreding van klanten.

There are 8.379 comments .