ECHTE ZZP’ER – Mirjam Mastop

ECHTE ZZP’ER – Mirjam Mastop


Mirjam Mastop

NLP practioner en Nieuwe Tijds Coach

www.catchupcoaching.nl
Zzp’er sinds 2011


Wat doe je precies?
Ik ben coach. Ik heb een methode om resultaten van mensen te verhogen en hun houding te verbeteren. Hierbij geef ik ze vaardigheden. Het coachingstraject is voor de persoon op maat gemaakt en iemand kan zijn doelen blijven realiseren zonder coach. Wat ik meemaak is dat mensen doelen willen bereiken, meer uit hun leven willen halen en voelen dat ze hierbij worden tegengehouden. Het kan zijn dat iemand vastgeroest zit in werk en succesvoller wil zijn. Of mensen die een droom willen verwezenlijken, bijv. een uitgestelde wereldreis en niet weten hoe ze dat moeten aanpakken. Wat ik niet doe is mensen helpen met huwelijksproblemen. Of mensen met psychoses.


Hoe ben je zzp’er geworden?
Ik heb ruim dertig jaar ervaring in de zakelijke dienstverlening bij verschillende bedrijven in de Telecom, Logistiek, Facilitair en als laatste bij de overheid. Ik heb altijd met veel plezier bij deze bedrijven gewerkt, maar er is een moment gekomen dat ik voor mezelf wilde werken. Voor mij was het een bewustzijnshift. Door het delen van ervaringen en de succes verhalen van mijn beste vriendin begon ik ook aan een Essence training en vervolgens Source, BeyonDoubt, Make it Work en de Challenge. Allemaal trainingen op het gebied van persoonlijke groei en ontwikkeling. Daar ben ik erachter gekomen dat ik veel dingen kan veranderen aan mezelf. Dit was ook nodig, want ik deed veel dingen alleen met mijn hoofd. Ik heb toen de verbinding kunnen maken met mijn gevoel. Van daaruit weet ik wie ik ben, wat ik kan en wat ik kan doen. Door mijn eigen resultaten uit die trainingen ben ik me meer gaan richten op coaching. Voor mij is dit het helemaal, want het geeft zoveel energie en plezier. Dat ik iets voor een ander kan betekenen, maar ook andersom. Die wisselwerking is belangrijk.


Hoe kom je aan je klanten?
Ik was laatst op een datingsite, daar krijg ik soms ook klanten door. Via anderen die het doorgeven, die hun ervaringen vertellen. En netwerken. Ik doe dat vooral via internet, Linkedin, Facebook, en in mijn eigen kennissenkring. Ik ga ook wat meer in Leiden rondkijken en netwerken is het gewoon eigenlijk, ontmoeten, praten, vertellen en luisteren wat anderen doen. Recent ben ik betrokken geraakt bij een Open Coffee – een initiatief voor en door ondernemers – in Leiden. Kijken waar daar de mogelijkheden voor zijn.


Waar zitten jouw klanten?
Mijn klanten komen uit Leiden en omstreken. Ik richt me voornamelijk op mijn eigen omgeving, want het is niet waarschijnlijk dat mensen uit verder gelegen gebieden naar mij komen voor een coachingtraject. Het zou wel kunnen, maar het komt niet veel voor.


Wat vinden klanten van jou?
John van Rijen (JoRi Coaching): We kennen elkaar al 22 jaar. Voor mij was de coaching van Mirjam een eyeopener. Ik zat met veel dingen, maar daar legde ik niet de focus op. Nu heb ik een beter beeld van mijn doelen. Mirjam is een plezierige vrouw met een ruime belangstelling. Ze luistert goed en komt niet direct met een oordeel. Ze stelt hele kritische vragen, waardoor je snel tot de kern komt. Ik voelde me volledig op mijn gemak in haar sessies. Dat is voor mij belangrijk, dat je begrepen en gehoord voelt. Ik werk zelf ook als coach, maar gebruik daarin andere methodes dan Mirjam. We delen veel met elkaar en we leren van elkaar. Zo integreren we elkaars inzichten in onze eigen aanpak.

Wat doe je als je te veel opdrachten hebt? En te weinig opdrachten?
Het is nog niet zo dat de opdrachten voor het oprapen liggen. Bij te veel opdrachten zou ik het eventueel kunnen doorspelen naar een vriend van mij die ook coach is of maak gebruik van andere Extramile coaches. Dan leg ik het aan de klant voor en laat hem kennismaken. Maar het is uiteindelijk de keuze van de klant wat hij precies zoekt en wil. Als ik te weinig opdrachten heb, dan ga ik het coachen op vrijwillige basis doen. Er zijn mensen die niet veel geld hebben. Je moet je afvragen waar het nou precies om draait. Ik hoef er niet rijk van te worden, en ik zit ook in de positie dat het niet hoeft. Voor mij gaat het om het plezier en het geluk van de ander.

Werk jij samen?
Het is voor mij nog een beetje zoeken wat de goede manieren zijn om samen te werken. Via LinkedIn ben ik wel aan het kijken naar de mogelijkheden. Ik heb laatst iemand ontmoet die is begonnen met droomreizen organiseren. Daar ben ik mee in gesprek geraakt, en haar verhaal fascineerde me enorm. Mijn wens is om naar Zuid-Afrika te gaan, dus heb ik dat bij haar neergelegd. Ze heeft me wat links gegeven en het is hartstikke leuk om op deze manier samen te werken. Het is belangrijk dat je tijdens het netwerken iedereen noteert. Blijf de adressen bewaren en kijk of zog eens van pas kunnen komen. Ik vind het leuk om iets te kunnen betekenen voor iemand, maar het gaat ook om het geluk van de ander. Als ik een ander niet van dienst kan zijn, heeft het geen zin om die persoon vast te houden. Die kan dan beter af zijn met iemand of die beter bij hem past. Het gaat erom dat we gelukkig zijn met elkaar, en niet om de ander een poot uit te draaien.

Hoe blijf je op de hoogte van je vak?
Voortdurend. Ik heb 20 aug. een upgrade voor mijn coaching bij de Extramile Academy. Ik vind het prettig om verbonden te zijn aan deze organisatie en het is belangrijk om je vakkennis bij te houden. Hier kan ik mijn ervaringen delen met andere coaches en nieuwe kennis opdoen. Ik voel me door deze organisatie gedragen – als ik er bijv. niet uitkom met de situatie van een klant – kan ik altijd bellen en advies of feedback vragen. Dat betekent dat er een hele organisatie achter me staat waar ik steun aan heb. Dat geeft een fijn gevoel. Verder ben ik zo’n 3,5 jaar verbonden aan Tom de Kok Teachings, waar ik de Terugkeerserie bijeenkomsten bijwoon die gericht zijn op deze nieuwe tijd. Alles wijst erop dat mensen moeten veranderen, of ze het nu willen of niet.

Wat is je beste investering geweest? En je slechtste?
De beste investeringen in geld en tijd zijn de Essence trainingen ten behoeve van mijn eigen persoonlijke groei. Die hebben er allemaal toe bijgedragen dat ik nu doe wat ik wil doen. Mijn slechtste investering is een financiële boekhoudcontrole. Paar jaar geleden vroeg een collega aan mij: heb jij wel je financiën op orde? Mijn inzicht zei van wel, maar werd toch overgehaald om naar mijn financiën te laten kijken. Ik heb iemand ingeschakeld, en uiteindelijk was alles prima in orde. Ze heeft prima werk geleverd, maar de vraag is of het de investering waard was om mij het inzicht te verschaffen dat ik het goed doe.

Wat doe je over 5 jaar?
Ik zie mezelf internationaal, daar werk ik nu ook aan. Mijn wens is om naar Zuid-Afrika te gaan en daar in een eco-village te gaan wonen en coaching te geven. Misschien dat ik naast coaching ook trainingen wil doen.


Wanneer stop je met werken?

Niet, want ik geloof niet in stoppen. Het past als een jasje bij me. Ik heb pensioen vanuit mijn oude dienstverbanden en een nabestaandenpensioen van mijn man. Maar eigenlijk geloof ik er niet zo in. De wereld waarin we leven is een gemaakte wereld. We spelen een spel en daar waar je in gelooft ga je naar toe. We kunnen ook heel veel met elkaar doen. De banken hebben we hierbij niet nodig.


Waar woon je?

Ik heb een koop-appartement in Leiden Zuidwest, waar ik nu 13 jaar woon. Ik zit hier goed. Het is wel eens bij me opgekomen om groter te gaan wonen. Maar als ik naar het buitenland wil, is het handig om dit huis aan te houden. Dat kan ik dan mooi combineren.

Hoe ziet jouw kantoor eruit?
Ik werk thuis aan de tafel. Hier ontvang ik ook mijn klanten. Ik heb wel eens gedacht, moet ik het niet extern doen. Via netwerken heb ik mogelijkheden gezien, bijv. een gerenoveerd pand in Leiden dat binnenkort wordt opgeleverd (voormalige Sijthof drukkerij) wil spreekkamers verhuren. Ik ben niet echt op zoek, laat het op me afkomen en dan komt het er ooit misschien van. Thuis heb ik veel privacy, ik kan het naar mijn eigen hand zetten. Sommige mensen willen bijvoorbeeld een achtergrondmuziekje, en dat kan ik dan regelen.

Hoe ben je bereikbaar voor je klanten?
Via mijn website, mijn mobiel en een vaste lijn thuis. Mijn tijd kan ik flexibel indelen, naar de wensen van de klant. Ik heb klanten die overdag werken, dus die kunnen ’s avonds komen.


Wat doe je deze zomer?
In de zomer gaat het werk gewoon door. Mensen komen in een coachingstraject van 6-8 sessies, waarbij ik gemiddeld 2 maanden met een klant bezig ben. Je kan dan niet zomaar tussendoor weggaan.

There are 8.300 comments .