ECHTE ZZP’ER – Natasha van Dalen

ECHTE ZZP’ER – Natasha van Dalen

Natasha van Dalen
Management consultants
Specialisatie: co-creatie, facilitatie, training & coaching van ontwikkeling

Zelfstandig ondernemer sinds januari 2013

“Zzp vind ik geen mooi woord. Ik vind het ook geen mooie lading hebben in de markt. Ik pleit voor een nieuwe term: Ondernemend Onafhankelijk Professional. Dat klinkt krachtig.”

Natasha van Dalen, geboren Zuid-Afrikaanse, heeft een hart voor mensen. Om dichtbij de mens te zitten en bezig te zijn met de ontwikkeling van mensen, heeft ze een switch in haar carrière gemaakt. Na 9 jaar dienstverband als HR manager bij internationale ondernemingen maakte ze een sprong in het diepe richting het zelfstandig ondernemerschap. Jarenlang onder de noemer van Kern Konsult en sinds januari 2013 heeft ze haar eigen visitekaartje. De overstap naar zelfstandig ondernemerschap was een spannend moment. ‘Op een avond lag ik in bed en ik dacht kan ik mijn hypotheek wel betalen? Het is even de angst van het verliezen van zekerheid en het maandelijkse salarisstrookje. Die angst heb ik onder ogen gezien en ik heb nooit meer teruggekeken’.


Hoe kom je aan je klanten?
Als zelfstandig ondernemer draag je eigenlijk 2 petten.Je draagt de pet als ondernemer en de pet als professional. In de tijd dat ik bij Kern Konsult werkte stond de professional altijd voorop. 8 jaar lang kwamen er vragen binnen en nu ik voor mezelf werk moet ik meer ondernemen dan ooit.

Na de zomer mag er meer werk komen. Ik ga bewust mijn oude klanten opzoeken en vragen waar ze me kunnen voorstellen en mijn werk kunnen aanprijzen. Dit vraagt om een stukje brutaliteit, wat ik voorheen niet hoefde te doen. Daarnaast stop ik veel tijd in het ontmoeten van nieuwe mensen via netwerkbijeenkomsten en LinkedIn, waar ik veel inspiratie van krijg en die een aanvulling en versterking kunnen zijn als businesspartner.


Waar zitten jouw klanten?
Mijn werk zit landelijk, ik heb eigenlijk overal gezeten behalve Groningen en Limburg. Daarnaast wil ik me ook internationaal oriënteren. Momenteel ben ik samen met een partner bezig om te kijken of we een concept van een bedrijf uit Zuid-Afrika naar Nederland kunnen halen.


Heb je meer of minder klanten dan 2 jaar geleden?
Ik teer voor een deel nog op oude opdrachten. Gedeeltelijk door de markt en gedeeltelijk dat mijn eigen naamsbekendheid nog moet groeien. Hier moet ik werk van maken. Na de zomer ga ik veel actiever worden om veel meer vooruit te willen. Na 8 jaar hard en hart werken, in die tijd naast werk een boek schrijven en een zoon krijgen, had ik even behoefte om‘slow down’ te doen.


Werk jij samen en levert jou dat wat op?
Valkuil van zelfstandig zijn is dat het eenzaam kan zijn.Je moet discipline hebben en nieuwe kansen creëren. Ik heb diverse 1-op-1partnerships. Daar haal ik mijn inspiratie uit. Je hebt elkaar nodig om te voeden. Samen is leuker dan alleen en krachtiger.


Hoe blijf je op de hoogte van je vak?
Vorig jaar heb ik een dure masteropleiding gevolgd in Change Management. Ik hou van ontwikkelen en ik hou van leren. Ook leer je veel van samenwerken. Je leert van elkaar en met elkaar. Je moet wel steeds blijven reflecteren op wat je doet, alleen en met anderen door opdrachten te bespreken.


Wat is je beste investering?
Ik ben heel blij met mijn Volvo C70 cabrio. Ik moet veel rijden, dus het is echt een verwennerij. Het heeft de luxe en comfort van een gewone auto, maar door het dak naar beneden te doen geniet je van de buitenlucht. Ik hou van de natuur, mijn hoofd letterlijk in de open lucht te hebben, daar haal ik ook mijn inspiratie vandaan.


Wat is je slechtste investering?
Investeren zit voornamelijk in tijd en aandacht. Soms leveren die investeringen minder geld op dan je zou willen. Ik ben geneigd om te kijken naar investeringen die ook in financiële zin iets opleveren. De vraag die je stelt is: Kun je met elkaar geld verdienen? Ben je in staat om samen iets op de markt zetten, wat ook resulteert in werk en geld? Het is niet alleen een hobby, het is ook je brood.


Wat doe je over 5 jaar?
Waar ik nu veel los-vaste partnerships heb op verschillende diensten en producten, wil ik naar een meer integraal bedrijf in gelijkwaardigheid. Vanuit 1 identiteit samenwerken als maatschap.


Wanneer stop je met werken?
Ik zie mezelf nooit stoppen met werken. Het is de manier om je talent in te zetten. En als je je talent niet meer inzet ga je dood.


Hoe zorg je voor later?
Ik heb geen pensioenregeling, ik spaar gewoon. Het is te duur en te veel uitzoekerij.


Waar woon je
Ik woon al 17 jaar in Gorinchem, in een koopwoning. Later, als mijn zoon klaar is met school, zou Ik graag in Den Haag willen wonen.


Hoe ziet jouw kantoor eruit?
Ik heb thuis een aparte ruimte beneden voor mijn werk. Hier ontvang ik collega’s, of ik ga naar hun toe. De klant zoek ik altijd op,die ontvang ik liever niet thuis. Meer besprekingen met collega’s doe ik hier.


Hoe verdeel jij jouw werk?
Ik heb een bepaald ritme gevonden. Mijn werkdag begin om half 10 en eindigt rond 17.00 uur zodat ik mijn zoontje weer op tijd kan ophalen. Een klantafspraak doe ik pas vanaf 11 uur ’s ochtends zodat ik filevrij kan rijden. Woensdag heb ik een mama-kind dag en werk ik niet (althans niet op bezoek ergens, maar wel mail en telefoon indien nodig).


Hoe ben jij bereikbaar voor je klanten?
Ik gebruik vooral mijn mobiele telefoon. Ik vind het fijn om de stem van de ander te horen. Persoonlijk contact geloof ik. Mail is meer voor praktische uitwisseling van informatie en documenten.Toen ik in dienstverband zat was ik krampachtiger dan nu in de bereikbaarheid. Niemand belt op gekke tijden. In de vakantie spreek ik een voicemail bericht in, dat helpt om het ‘rustiger’ te hebben.


Wat doe je deze zomer?
Ik ga 2 weken met mijn zoontje op de bonnefooi kamperen in Zwitserland en Italië. De rest van de zomer heb ik een combinatie van business-pleasure. Ik vind het belangrijk dat je geniet van wat je doet en dat mag ook plezier zijn. Zes weken vakantie zonder iets te doen, zie ik niet voor me. Ik vind het leuk om bezig te zijn met ontwikkelen en je talent in te zetten.

There are 8.328 comments .