Zzp’ers rekenen niet op hypotheek van bank

Zzp’ers rekenen niet op hypotheek van bank

Een peiling onder de 1.500 onderzoeksdeelnemers van KIZO-ECHTZZP laat zien dat van de 226 respondenten, 76% al een hypotheek had geregeld voordat zij zzp’er werden. Aanleiding voor dit onderzoek was de kamerbrief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) dat er geen verschillen in woonbewegingen zijn tHypotheekussen zzp’ers en mensen in loondienst.

De woonbewegingen kunnen dan wel hetzelfde zijn, de hypotheekverstrekking is nog niet aangesloten op de vergaande flexibilisering als maatschappelijke realiteit. In het recente onderzoek van de TU Delft in opdracht van het ministerie BZK naar de positie van flexwerkers en zzp’ers op de woningmarkt wordt uitgegaan van de hoofdinkomens van zzp’ers. Dat is een prima start, in de wetenschap dat het in deze tijd helemaal niet vreemd is om als zzp’er ook een parttime loondienstverband in te vullen.

Is er nu iets mis met maatwerk hypotheekverstrekking? Tijdens het KIZO-ECHTZZP onderzoek zijn er gelaten en soms boze reacties gegeven over de hypotheekverstrekking. Zeker is dat 76% van de zzp’ers met een hypotheek deze dus niet hebben verkregen tijdens het zzp-schap. Onder degene die dat wel hebben gedaan, zijn er een aantal die hun inkomen maar buiten beschouwing heeft gelaten om de hypotheek “voor elkaar” te krijgen.

 

 

Comments are closed

Onderzoekspartners van KIZO

Vertegenwoordigende partners

ZZP Servicedesk

MKB Servicedesk

European Forum of Independent Professionals

FNV Zelfstandigen
Copyright ©2017. All Rights Reserved.