Hoe ben jij zzp’er geworden?

Hoe ben jij zzp’er geworden?

Natasha van Dalen

Geboren Zuid-Afrikaanse, heeft een hart voor mensen. Na 9 jaar dienstverband als HR manager bij internationale ondernemingen maakte ze een sprong in het diepe richting het zelfstandig ondernemerschap. Jarenlang onder de noemer van Kern Konsult en sinds januari 2013 heeft ze haar eigen visitekaartje. De overstap naar zelfstandig ondernemerschap was een spannend moment.

‘Op een avond lag ik in bed en ik dacht kan ik mijn hypotheek wel betalen? Het is even de angst van het verliezen van zekerheid en het maandelijkse salarisstrookje. Die angst heb ik onder ogen gezien en ik heb nooit meer teruggekeken’

Het komt altijd weer terug, wat drijft jou om zzp’er te worden? Of de omgeving die zegt: “Zo knap zo voor je zelf beginnen”. Is dit inderdaad heel knap of was dit de enige manier om te doen wat je graag doet? Je vakmanschap uitoefenen? Of was de reden dat je ook graag de kinderen naar school wilt brengen en zzp er perfect in paste.Of is het de 9 tot 5 mentaliteit in Nederland dat je daar echt niet in past. Of was de reden dat het UWV tegen je zei :”Nou u bent zo ondernemend, komt u maar terug met een bedrijfsplan?”, en voor je het wist was je zzp’er, terwijl je liever die vaste baan had.
Goed nieuws, uit de diverse onderzoeken blijkt dat eenmaal zzp’er de wens om dit te blijven ook zo is bij meer dan 90%. Maar de drijfveren zijn niet allemaal op basis van het ondernemerschap. Zo is er in de cultuur, creatieve –en media industrie vaak geen andere keuze dan als zzp’er aan de slag te gaan om jouw vak, jouw passie uit te oefenen.
Dat gaat natuurlijk verder, de vraag kan je ook omkeren, waarom zou je nog in loondienst gaan werken? Is het een keuze of is deze keuze veel minder logisch dan het lijkt. Is het inderdaad zo dat er velen onder ons kiezen voor een minder hoog salaris, maar een hogere mate van vrije keuze en persoonlijke ontwikkeling.
Waarom ben jij eigenlijk zzp’er geworden?

Rob Wiepjes
Actuarieel analist


Eerst was ik in dienst bij een pensioenuitvoerder. Je zag dat de meest leuke baantjes, de baantjes in projecten, vaak door externen werden gedaan. Ik vind het leuk om ieder jaar iets anders te doen, vandaar da tik op gegeven moment de detachering ben ingegaan. Van daaruit heb ik bewust de overstap gedaan naar het zelfstandig ondernemerschap. De afwisseling die ik nu heb bevalt me heel goed. En ik heb de luxe gehad dat ik nog nooit zonder werk heb gezeten. Ik zie mezelf ook niet terug gaan naar vaste dienst. Banen voor het leven bestaan niet meer en wil men ook niet meer.

Sandra van Ooijen
Schoonheidsspecialist

Heeft gouden handjes en een gezonde ondernemersgeest. In 2008 maakte ze de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Vooral je eigen tijden kunnen indelen trok haar aan. Tezamen met de mogelijkheid om een schoonheidssalon te starten aan huis, was de overstap naar een zelfstandig bestaan een feit. Haar bedrijf is groeiende en ze heeft het drukker dan ooit. Mede door het slim inzetten van haar vaste klanten als ambassadeurs.

Dick Spel
Eigenaar Dick Spel Advies en Organisatie

‘In de periode dat ik in vaste dienst was ben ik op hoog specialistisch niveau bezig geweest. Ik heb daar de kwaliteiten gevonden om hoogwaardige producten te realiseren, door met specialisten uit verschillende disciplines in één team te werken.’

In 2012 besloot hij verder te gaan als zelfstandig ondernemer, waarbij hij zijn kunde op gebied van omgevingsmanagement blijft voortzetten

There are 8.483 comments .