Slimmer werken

Slimmer werken

‘Slimmer werken’. Twee simpele woorden, maar door ze naast elkaar te zetten wordt het een begrip. Een opvallende trend die sinds een paar jaar geleden in opkomst is en volgens vele voorstanders de toekomst wordt. Wat is het nu eigenlijk, slimmer werken? De relatie wordt al gauw gelegd met Het Nieuwe Werken, tegenwoordig bekend onder de noemer ‘nomad working’. Nomad staat symbool voor meer vrijheid, flexibiliteit, productiviteit, creativiteit en balans. Door de snelle ontwikkelingen in communicatietechnologie is werken waar, wanneer en met wie je maar wilt geen belemmering meer. Een kans in de markt die meteen werd opgepakt door pioniers. De flexibele werkplekken schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook cafés en andere openbare ontmoetingsplekken doen mee en bieden steeds vaker werkfaciliteiten aan.

Slimme werkplek

De groei van het aantal ZZP’ers beïnvloedt mogelijk de vraag naar kleinschalige bedrijfshuisvesting. ZZP’ers hebben wellicht behoefte aan bepaalde typen bedrijfshuisvesting die er tot op heden niet, of slechts in geringe mate zijn. Uit een recent onderzoek van Karin de Vries, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Utrecht, komt naar voren dat de helft van alle ZZP’ers in Utrecht zijn of haar bedrijf graag op een andere manier huisvesten. Daarbij is vooral een vaste locatie in de eigen woonbuurt in trek. Flexibele typen van bedrijfshuisvesting zijn minder populair.

Binnen ECHTZZP is ook onderzoek gedaan naar de ideale werkplek van de zzp’er. 40% van de ECHTZZP’ers geeft aan het liefst te werken in een kantoor aan huis.

Voor veel zzp’ers is flexibel werken in tijd en plaats een bekende leefstijl. Het is onlosmakelijk verbonden aan het zelfstandig ondernemerschap. Maar de een is vrijer in zijn handelen dan de ander. De schoonheidsspecialiste werkt vanaf een kantoor, een zolder, bij de klant een fysieke locatie. Maar de actuaris die werkt voornamelijk bij zijn opdrachtgever en soms ook thuis. De vertaler is mogelijk veel flexibeler en kan overal werken, terwijl de tolk er bij moet zijn. En niet te vergeten de stukadoor die alleen zijn bedrijfsbusje nodig heeft om naar zijn klanten toe te gaan. De groep zelfstandig ondernemers is zeer heterogeen en daarmee lopen de eisen wat betreft werklocatie sterk uiteen.

Fiona Verbeek (adviseur huisvesting): Hoe ziet jouw kantoor eruit? Ik ben echt een werkplek nomade. Soms zit ik bij seats2meet, maar laatste tijd eigenlijk steeds minder omdat het me niet bevalt. Waar ik wel prettig zit is bij de Coffee Company, maar alleen in de vroege morgen en einde van de middag als het niet zo druk is. Daarnaast zit ik wel eens thuis op moment dat iedereen uit huis is. Ook zit ik geregeld bij mijn partner op kantoor. Zo zwerf ik met mijn werkplek. Het enige wat ik echt nodig heb is mijn laptop of Ipad

Slim krachten bundelen

Slim werken willen we allemaal wel. Het is ook nodig, want klanten en opdrachtgevers stellen steeds hogere eisen aan kwaliteit, snelheid en duurzaamheid. De volgende stap is hoe we slim werken kunnen organiseren. Heb je de juiste kennis, vaardigheden en tools tot je beschikking? Ben jij dag en nacht bereikbaar?

Julius Scholten (Maatwerkcontact): Hoe ben jij bereikbaar? “Ik ben altijd bereikbaar dankzij moderne communicatie maar kijk eerst even wat de vraag is. Het werkt goed om privé tijd vrij te houden. Nee zeggen maakt je soms zelfs aantrekkelijker.”

Op ECHTZZP bundelen we de krachten, kun jij je verhalen delen met andere zzp’ers en staat “slim” werken centraal. Bijvoorbeeld waarom zou je eigenlijk naar een netwerkbijeenkomst gaan, hoe kies je de beste cursus uit en waar haal je jouw opdrachten vandaan.

There are 8.285 comments .