Spookfacturen, creatieve oplichting

Spookfacturen, creatieve oplichting

Het versturen van facturen is leuk, maar er is een grote groep van bedrijven die zich bezighoudt met “spookfacturen”. Een knap staaltje design werk, plus de combinatie van een goede tekstschrijver en veelzeggende teksten als “dit is geen factuur, maar een offerte”.
Vanuit het Hoofdbedrijfschap Ambachten kregen wij het signaal dat de afgelopen weken weer massaal “spookfacturen” zijn verzonden. De brieven lijken soms opeen contributie van de Kamer van Koophandel, op een brief van de belastingdienst…of mocht je net jouw mooie nieuwe merk hebben geregistreerd bij het Europees Merkenbureau? Gegarandeerd dat er dan een spookfactuur op de deurmat valt.


Op de internetsite van het fraudemeldpunt kun je een fraude factuur melden, daar vind je ook gelijk een overzicht vanmaar liefst 110 bedrijven die “spookfacturen” sturen. Gewoon even zoeken viaGoogle levert ook veel op.

Acquisitiefraude is momenteel niet strafbaar. Ondernemers kunnen niks anders doen dan oplettend zijn voor spookfacturen. Daar lijkt verandering in te komen. De Tweede Kamerfracties van VVD en SP hebben een initiatiefwet ingediend die bescherming moet bieden tegen oneerlijke handelspraktijken. Ondernemers kunnen dan makkelijker van misleidende overeenkomsten af en acquisitiefraude wordt strafbaar.


Heb jij wel eens te maken gehad met een spookfactuur? Enne heb je per ongeluk betaalt? Of juist niet? Ben jij gaan bellen, heb je tijd verloren en wat heeft het je gekost?

There are 8.269 comments .