BV ja of nee?

ZZP-ers beginnen over het algemeen hun ondernemerschap als eenmanszaak omdat dit heel laagdrempelig is en weinig opstartkosten met zich meebrengt. Bovendien biedt het de IB-ondernemer fiscale voordelen als Zelfstandigenaftrek en Startersaftrek. Echter, indien de zaken goed gaan en er dus behoorlijke winsten gemaakt worden ziet de IB-ondernemer al snel dat de fiscus aan de haal gaat met 52% van die winst. Met andere woorden de winst wordt jaarlijks afgeroomd en opbouw van reserves voor mindere tijden is hierdoor maar op beperkte schaal mogelijk. Het omslagpunt ligt rond de 175.000 euro’s. Zie hiervoor  http://www.appannie.com/app/ios/de-bv-in/ en https://itunes.apple.com/app/id503215717.

Daarnaast speelt ook nog dat de reserves die wel opgebouwd worden vervolgens nog eens in box 3 als privé vermogen belast worden met 1,2%.

Een vaak toegepaste oplossing hiervoor is de eenmanszaak omzetten naar een (eenmans) BV. Een wel erg zwaar middel om het betalen van belasting uit te stellen. Er is namelijk ook sprake van een schaduwzijde.

Allereerst voor de ondernemer want de omzet hoeft de komende jaren niet op hetzelfde peil te blijven. Bij tegenvallende omzetten in toekomstige jaren is de som van de te betalen IB en VpB in het BV-scenario al snel ongunstiger ten opzichte van de te betalen IB in het eenmanszaak scenario. Een ander aspect is dat de kosten voor een BV hoger zijn want naast de initiële oprichtingskosten zullen de Accountantskosten ook substantieel hoger zijn.

Over het algemeen is het zo dat men niet snel de BV weer omzet naar een eenmanszaak omdat dit ook weer kosten en gedoe met zich meebrengt. Maar wat te denken van de effecten voor de overheid.

Al deze eenmans BV’s leiden tot aangiftes VpB die toch allemaal verwerkt moeten worden door de Belastingdienst. En is de overheid wel gebaat met het grote aantal BV’s als het gaat om transparantie. Wat is een louche BV en welke BV’s zijn opgericht vanuit fiscale optimaliseringoverwegingen. Vaak wordt er ook maar meteen een Holding constructie gecreëerd om zaken zoals pensioenvoorzieningen veilig te stellen voor eventuele schuldeisers.

Dit alles in overweging nemende kan het geen kwaad na te denken over hoe ondernemen beter ingepast zou kunnen worden in de fiscaliteit.

Bron:

Naar een vernieuwde Inkomstenbelasting met ruimte voor ondernemen

Auteurs: Victor van Kommer, Peter Thijssen en Geert Jan Lutjes

 

Onderzoekspartners van KIZO

Vertegenwoordigende partners

ZZP Servicedesk

MKB Servicedesk

European Forum of Independent Professionals

FNV Zelfstandigen