Het huishoudboekje van de zzp’er: rooskleurig of zorgelijk?

Het huishoudboekje van de zzp’er: rooskleurig of zorgelijk?

De financiële administratie. De één zijn vak, voor de ander een uitdaging. Iedere week zijn we bezig met het verzamelen van bonnetjes, uren schrijven, factureren enz. Of je het nu leuk vindt of niet, er moet geld binnenkomen zodat we aan het eind van de maand weer netjes onze rekeningen kunnen betalen.
Nu we allemaal weten dat de klanten niet meer spontaan voor de deur staan en er een groot aantal zzp’ers zijn begonnen met een tarievenoorlog, is het niet zo verkeerd om eens na te gaan hoe onze inkomenssituatie als zzp’er er voor staat. Er zijn veel zzp’ers die geldzorgen hebben, maar het is nog altijd een taboe om er openlijk over te spreken.
Als het ons financieel voor de wind gaat, laten wij dit graag aan de buitenwereld zien. Raakt het spaarvarkentje op, dan komen we daar liever niet voor uit. We hebben voor het zelfstandigen bestaan gekozen inclusief de risico’s die daarbij horen, dus laten we vooral niet zielig lopen doen. Waarom eigenlijk niet? Hebben wij geen recht op ondersteuning in moeilijke tijden?


Zzp’er heeft vaak meerdere inkomstenbronnen

Het blijkt allemaal mee te vallen, althans volgens recent SEO Economisch Onderzoek (2013). Huishoudens van (langdurig) flexibele werknemers hebben gemiddeld een lager inkomen dan huishoudens van vaste werknemers, maar de verschillen zijn klein. Het huishoudinkomen van flexibele werknemers wordt vaak op peil gehouden door andere inkomstenbronnen (o.a. eigen onderneming en uitkering) of een partnerinkomen.
Wat vinden wij er als zzp’er zelf van?

Marta van Sitteren
Ik ben nu een half jaar bezig, maar als mensen vragen ‘hoe gaat het?’ moet ik nadenken. Waar vergelijk ik het mee? Vergelijk ik het met mijn goede baan van hiervoor, ja dan heb ik minder inkomen. Maar voor een starter heb ik volgens mij een goede omzet. De zorgen die ik wel eens heb, gaan meer over de onregelmatigheid van inkomsten. Het is gewoon een andere mentaliteit dan als werknemer waarvan mijn salaris elke maand op dezelfde dag werd gestort. Gewoon even wennen en proactiever zijn.

Marjolein Hins
Ik zie wel hoe creatief zzp’ers zich hier vaak doorheen slaan en nieuwe business modellen doen ontstaan. En dat je zzp’ers in twee soorten hebt: die zzp’ers die blijven doen wat ze altijd deden en met legere handen komen te staan, omdat de wereld nou eenmaal verandert. En zij die hun eigen verantwoordelijkheid nemen en met creativiteit en vertrouwen in hun eigen kunnen met elkaar oplossingen zoeken.

Albert Nieborg
Tot mijn spijt zie ik steeds meer zelfstandigen, in en buiten mijn klantenkring, die het moeilijk hebben. Helaas ben ik al met een paar van mijn klanten naar de BBZ gegaan. Als je als zelfstandige echt niet meer rond kunt komen is dat zeker een mogelijkheid die je moet onderzoeken.

Dick Spel
Je moet er wel voor zorgen dat je financieel een buffer opbouwt in tijden dat de opdrachten teruglopen. Dat je niet gaat snoepen van je toekomstige reserves, dan ben je jezelf aan het ondermijnen als ondernemer. Als je in staat bent een buffer op te bouwen, kan je ook in mindere tijden door.


Ondersteuning in mindere tijden

Het aantal faillissementen blijft groeien. In 2012 steeg het aantal faillissementen onder eenmanszaken en zzp’ers het sterkst met 29 procent. Zou het niet fijn zijn als we ondersteuning en begeleiding kunnen krijgen, indien de financiële vooruitzichten minder gunstig zijn. Hoe staat jouw inkomenssituatie ervoor? Welke ondersteuning zou jij willen hebben en van wie? Of wens jij helemaal geen ondersteuning, ook niet in tijden dat het even minder gaat?

There are 8.329 comments .